Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

5 smart technológií v nových autách

Datum: 21.03.2023

Nové autá sú nielen bezpečnejšie ako autá ojazdené, ale sú tiež smart. Výrobcovia sa snažia predbiehať, aby bolo vozidlo čo najinteligentnejšie a prispievalo ku komfortu riadenia.

5 smart technológií v nových autách

Niektorí motoristi oponujú, že mnohé inteligentné technológie im v aute prekážajú, ale pokrok nezastavia. Ktorých 5 smart technológií stojí za pozornosť?

1. Nové autá a inteligentný zámok

Nové autá sa otvárajú úplne odlišným a bezpečnejším spôsobom, než sme boli zvyknutí. Stále máte v rukách alebo vo vrecku elektronický kľúč, ale nemusíte s ním nič robiť. Čo to znamená? Inteligentné ovládanie otvárania sa samé aktivuje po priblížení k vozidlu na vzdialenosť 1,5 m. Auto sa zamkne do 30 sekúnd od opustenia automobilu a neuzamkne sa, ak kľúč zostal v aute. Niektoré automobily je možné otvoriť pomocou mobilného telefónu. Veľmi praktické, čo poviete?

2. Autonómne riadenie nových áut

Autonómne riadenie je zatiaľ len v plienkach, ale všetci vývojári húževnato pracujú na tom, aby bolo bežnou súčasťou vozidiel. Niektoré prvky autonómneho riadenia sa využívajú v autách už dnes (napríklad senzory na parkovanie). Inteligentné riadenie vozidla však bude možné až po tom, ako sa zmenia nielen vozidlá, ale tiež pravidlá - dopravné značenie, cestná infraštruktúra a zákony krajín.

3. Kamerové systémy v nových autách

Kamerové systémy sú súčasťou vozidiel vyššej triedy a pomáhajú motoristom s parkovaním. Vhodne umiestnené kamery dokážu sledovať premávku a dianie okolo automobilu v 360 stupňových uhloch. Týmto spôsobom odpadáva riziko mŕtveho uhla. Mŕtvy uhol nesnímajú len kamery, ale tiež senzory. Takmer všetky nové autá majú senzory zabudované v zadnom nárazníku. Kamery a senzory zachytávajú dianie za vozidlom. Po detekcii chodca, iného vozidla alebo prekážky vyšlú signál do počítača palubnej dosky.

4. Solárne panely v nových autách

Vyzerá to tak, že nové autá sa budú vyrábať čisto v elektrickom variante. Okrem budovania širšej siete nabíjacích a rýchlo nabíjacích staníc sa automobilky snažia vyrobiť elektromobily so solárnym nabíjaním. Solárne panely umiestnené na streche alebo kapote vozidla by mali dokázať nabiť batériu automobilu počas jazdy. Prvou lastovičkou je vozidlo spoločnosti Lightyear. Minulý rok spoločnosť predala desiatky vozidiel s nutnosťou nabíjania len raz za dva mesiace, a to za závratnú sumu 150 000 €.

5. Smart parkovací asistent v novom aute

V rodinných autách sa už dnes zjavujú smart parkovací asistenti, ktorí dokážu oveľa viac ako len zaparkovať na tesnom parkovacom mieste. Parkovací asistent krúti volantom, brzdí i pridáva plyn. K tomu všetkému sleduje dianie v okolí vozidla. Ak máte problém s orientáciou, parkovací asistent si zapamätá vaše obľúbené parkovacie miesta a zavedie vás rovno k nim. Najdôležitejšia je funkcia, ktorá upozorňuje na veci odložené na zadnom sedadle. Vyzerá to tak, že vďaka parkovaciemu inteligentnému asistentovi sa zabráni mnohým tragédiám detí zabudnutých v automobile.

 

 

 

 

 

 

 

Čítané: 3096 x