Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Vplyv veľkosti pneumatík na jazdné vlastnosti

Datum: 05.01.2024

Vo svete automobilov je veľkosť pneumatík jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich jazdné vlastnosti a pohodlie. Správna voľba veľkosti pneumatík nie je len estetickou otázkou, ale môže mať veľký vplyv na celkový výkon vozidla.

Vplyv veľkosti pneumatík na jazdné vlastnosti

Ako veľkosť pneumatík ovplyvňuje ovládateľnosť auta, spotrebu paliva a pohodlie počas jazdy?

Veľkosť pneumatík a ovládateľnosť vozidla

Veľkosť pneumatík má priamy vplyv na ovládateľnosť vozidla. Širšie pneumatiky poskytujú automobilu lepšiu trakciu a stabilitu, čo zlepšuje ovládateľnosť najmä pri vyšších rýchlostiach. Naopak užšie pneumatiky môžu zlepšiť ovládateľnosť pri nízkych rýchlostiach a v meste. Pri výbere veľkosti je dôležité zvážiť aj sklon k driftovaniu a ovládateľnosti pri zmene smeru.

Veľkosť pneumatík a pohodlie jazdy

Veľkosť pneumatík ovplyvňuje aj pohodlie jazdy. Všeobecne platí, že vyšší profil pneumatiky (väčší pomerný podiel medzi výškou a šírkou pneumatiky) vedie k lepšej absorpcii nerovností a tým zvyšuje pohodlie pasažierov. Na druhej strane nižší profil pneumatiky uprednostnite, ak máte radi športovejšiu jazdu.  Je dôležité nájsť vyváženú veľkosť, ktorá spĺňa vaše požiadavky na pohodlie. Vyváženosť nájdite aj v kvalite a cene, najlacnejšie pneumatiky nemusia byť najhoršie.

Veľkosť pneumatík a spotreba auta

Dokonca aj spotrebu vozidla dokáže ovplyvniť veľkosť pneumatík. Všeobecne platí, že širšie pneumatiky majú vyššiu hmotnosť, čo vedie k zvýšenej spotrebe paliva. Naopak užšie pneumatiky zlepšujú účinnosť paliva, pretože vytvárajú menší odpor vzduchu. Samozrejme, že na spotrebu vplývajú i iné faktory, napríklad štýl jazdy či nainštalované strešné boxy Northline na streche. Pri výbere veľkosti pneumatík sa odporúča zvážiť kompromis medzi výkonom, trakciou a spotrebou paliva.

Tipy na výber pneumatík podľa veľkosti

Pozrite sa do manuálu vozidla. Výrobcovia automobilov uvádzajú v manuály odporúčané veľkosti pneumatík pre každý model spolu s možnými alternatívami pre letné i zimné pneumatiky. Tieto odporúčania sú založené na testoch a skúsenostiach s konkrétnym vozidlom.

Zvážte podmienky, v ktorých najčastejšie jazdíte.  Ak často jazdíte po nerovných cestách alebo v oblastiach so zlými poveternostnými podmienkami, môže byť výhodné zvoliť pneumatiky s vyšším profilom.

Ak si nie ste istí vo výbere pneumatík, konzultujte ich kúpu s odborníkom na pneumatiky alebo servisom vozidiel. V konečnom dôsledku je dôležité si uvedomiť, že veľkosť pneumatík nie je jediným faktorom ovplyvňujúcim jazdné vlastnosti. Kvalita pneumatík, ich typ a stav hrajú tiež kľúčovú úlohu. Pri výbere je však dobré veľkosti pneumatík venovať dostatočnú pozornosť, aby ste dosiahli optimálny kompromis medzi ovládateľnosťou, pohodlím a efektívnosťou spotreby paliva.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

 

Čítané: 1109 x