Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Klimatizované prostredie – útočisko pred horúčavami

Datum: 25.06.2014
Kalendár ukazuje, že už niekoľko dní má vo svojich rukách žezlo milované i nenávidené leto. Určite môžeme očakávať prezentáciu jeho síl v plnom rozsahu. Čakajú nás horúčavy, ktoré si musíme každý rok odbiť, aby sme sa znova presvedčili, že podceňovať ich nemá zmysel. Aj keď sa zdravé telo dospelého jedinca dokáže popasovať s rôznymi extrémnosťami, občas zbytočne preceňujeme svoje sily a podceňujeme dodržiavanie pitného režimu, nadmerne sa vystavujeme slnku a zabúdame na pokrývku hlavy. Leto je ale o niečom inom, nie o strachovaní sa a nadmernom potení. Ak sa ho naučíte rešpektovať, určite si skrotíte jeho horúce ego. 

Pozor na tepelný šok

Základným pravidlom, ako bojovať s prehrievaním organizmu, je zásobiť sa dostatočným množstvom vody. Pite ale pravidelne v menších dávkach, nie jednorázovo vo väčšom množstve. Aj keď studený nápoj osvieži, nie je garanciou úľavy. Práve naopak, ak rozpálené telo takto šokujete, koledujete si o kolaps. Nikdy nečakajte, kým Vás smäd dobehne, alebo nebodaj predbehne. Majte pred ním náskok. V čase, kedy teplomer stúpa do astronomických výšok, nepite alkohol.

Nebezpečná vlhkosť

Telo sa bráni proti horúčavám potením. V oblastiach so zvýšenou vlhkosťou je ale tento proces zastavený. Hoci je veľmi teplo, náš organizmus sa nedokáže dostatočne brániť, a to následne smeruje k zlyhaniu krvného obehu. Zvlášť opatrní by mali byť ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami. I tu platí, aby ste dbali na dostatočný prísun tekutín. Človek, ktorý takúto záťaž nezvláda, je ľahko rozpoznateľný. Pôsobí unavene, nesústredene, napína ho na vracanie, bolí ho hlava, má kŕče a prudko sa mu zníži tlak. To sa potom odrazí na jeho nevysvetliteľnom správaní.

Pracovisko či domácnosť ako útočisko

Hoci každý z nás vie, že v čase nadmerných horúčav by sme sa nemali na priamom slnku ukazovať medzi jedenástou a pätnástou hodinou, málokto to dodržiava. No skúste tento čas stráviť v príjemne klimatizovanej kancelárií alebo domácnosti. Väčšina zamestnávateľov už dnes vychádza svojim zamestnancom v ústrety. Vedia zabezpečiť dostatok tekutín na pracovisku a sú tiež ochotní upraviť pracovný čas i dĺžku prestávok. Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť v pracovných priestoroch primeranú teplotu. Prehriate kancelárie sa teda pomaly stávajú minulosťou. Vetranie v tomto prípade určite nepomáha, ideálnym riešením je preto klimatizácia. Ako to vidíme v exotických destináciách, kde je klimatizácia súčasťou nielen hotelov, ale i každej domácnosti a firmy, pomaly sa tento fenomén dostáva aj k nám. Leto je z roka na rok horúcejšie. Čo padne lepšie ako oddych v miestnosti s prijateľnou teplotou? 

klimatizácia

Nechajte to na profesionála

Pri bežnom vetraní sa síce vymení vzduch, ale ak je prehriaty, tak nemôžete očakávať zázraky. Pokiaľ je teplota vonku už v skorých ranných hodinách nadpriemerná, tak si radšej nechajte okná zatvorené celý deň a vetrajte až večer. No v prípade, že chcete mať domácnosť či kanceláriu pripravenú vopred, stavte na klimatizáciu. Vďaka nej sa tepla zbavíte nadobro. Nehrozí prehriatie, zdravotné ťažkosti, Váš výkon narastie a vy sa budete cítiť plný energie. Ak ešte takéto vybavenie nemáte, no zvažujete jeho kúpu, obráťte sa na autorizovaného výrobcu a dodávateľa vzduchotechniky, ktorým je Remko s.r.o.

Záruka a servis sú samozrejmosťou. Môžete tiež rátať s tým, že profesionálny odborník Vám pomôže vybrať čo najúspornejšiu klimatizáciu vhodnú do priestoru, kde ju plánujete umiestniť. Kliknite si na remkosk.sk a naplánujte si svoju nezameniteľnú oázu.

remko logo

Foto: remkosk.sk 

Čítané: 4694 x