Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

5 vecí, ktoré by majitelia nového domu mali hneď urobiť, aby ušetrili

Datum: 21.04.2016

Tak ste si konečne našetrili, zobrali pôžičku, alebo hypotéku a kúpili nové bývanie. Priniesli ste si so sebou všetky veci a chystáte sa vybaľovať. Okrem vybaľovania je to aj najlepší čas urobiť si zoznam spôsobov, ako môžete ušetriť v nasledujúcich rokoch slušnú sumu peňazí.

Lepšie je začať ešte pri nasťahovaní sa, aby ste nestratili zotrvačnosť a nadšenie, čo je bežné po zabývaní sa. 

Pozrite si týchto 5 vecí, ktoré znížia vaše náklady na energie a údržbu z dlhodobého hľadiska.

 

Izolácia v podkroví rodinného domu

Ak ste sa nasťahovali do rodinného domu, prezrite si medzi prvými miestnosťami podkrovie.

Izolácia voľných rúr, ktoré premiestňujú teplú vodu

Odhalené rúry, ktoré premiestňujú teplú vodu z ohrievača do kúpeľne, strácajú zbytočne teplo. Ak využijete izolačný materiál okolo rúry najmä v garáži alebo pivnici, nestratíte zbytočne niekoľko stupňov tepla, pokiaľ sa voda dostane k vodovodnému kohútiku.

Využite programovateľný termostat

Programovateľný termostat stačí nastaviť a už bude automaticky zvyšovať a znižovať teplotu v dome. Ľahko sa používajú a keď ich raz nastavíte, môžete zakývať na rozlúčku sledovaniu a nastavovaniu termostatu každých niekoľko hodín.

Stačí ho nastaviť napríklad tak, aby znížil teplotu o niekoľko stupňov keď idete spať, alebo odchádzate do práce a naopak, aby ju zvýšil v čase, keď sa vraciate domov.

Zaveste si na záhrade šnúru na sušenie oblečenia

Môžete byť moderný a používať sušičku oblečenia. Alebo využijete teplo Slnka a svoje oblečenie usušíte zadarmo. Ideálne pre tričká, nohavice alebo uteráky.

Kúpte si len tie spotrebiče alebo elektroniku, ktorú, naozaj využijete

Ak ste doteraz bývali v podnájme alebo u rodičov a mali ste k dispozícií napríklad televízor, ale nepoužívali ho príliš často, zbytočne by ste si ho kupovali do nového domu. Mať ho tam len preto aby tam bol a zapadal prachom je mrhanie peniazmi, ktoré by ste inak mohli použiť na niečo, čo by malo lepšie využitie. Preto ak si budete chcieť niečo kúpiť, najprv si položte túto otázku: Naozaj to využijem, alebo to bude len okrasa bez využitia?

Možno sa to nezdá, ale peniaze sa vedia ľahko rozkotúľať. Ani poplatky za vedenie účtu nie sú horibilné sumy, no keď ich zrátate, slušne sa toho nazbiera.

 

Autorské právo: <a href='http://cz.123rf.com/profile_seoterra'>seoterra / 123RF Reklamní fotografie</a>

Čítané: 3205 x