Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dobrý spánok máte vo svojich rukách

Datum: 22.06.2016

Spánkom strávime v priemere až tretinu každého dňa a celého svojho života. Je to dostatočný dôvod na to, aby sa spálňa stala jedným z najdôležitejších miest vo vašom príbytku? Nad účelnosťou jej zariadenia a celkovou vybavenosťou by ste sa rozhodne mali zamyslieť.

Podľa Správy o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenska za roky 2012 – 2014 z pera Ministerstva zdravotníctva sa stredná dĺžka života mužov pohybuje na hranici 73 rokov, u žien siaha až k 80ke. V priemere sa teda Slováci dožívajú 76 rokov, čo, aspoň na papieri, rozhodne nevyzerá zle. To je viac ako 660 000 hodín, z ktorých až tretinu preležíme a prespíme. V priemere teda týmito príjemnými činnosťami strávime až 25 rokov nášho života.

 

Spánok lieči 

Ani všetky hypermoderné výživové a regeneračné doplnky telu neprinavrátia sily tak účinne ako obyčajný spánok. Ten by preto mal byť výdatný, nie príliš dlhý ani krátky, odporúča sa spať 5-7 hodín. Spánku prospieva, keď je miestnosť v ktorej spíte vyvetraná a teplota v nej o čosi nižšia ako v ostatných izbách, zhruba na úrovni 18 °C.

 

Posteľ voľte s rozumom 

Alfou a omegou kvalitného oddychu je samozrejme posteľ. Tá by nemala byť príliš mäkká, nakoľko na mäkkom podloží si telo a chrbtica dobre neoddýchne. Pri výbere zvažujte aj priestorové možnosti izby, no tie by nikdy nemali byť prekážkou pohodlnosti postele. Z rozmerov voľte vždy o niekoľko centimetrov dlhšie postele ako je vaša výška, aby vám pri spánku netrčali končatiny. Pri kúpe ideálnej manželskej postele sa nezabudnite poradiť s partnerom či partnerkou.

 

Menej je viac 

Takto jednoducho by sa dala sformulovať jedna zo zásad feng-shui, podľa ktorej by spálňa mala byť vybavená minimom nábytku a faktorov, ktoré by mohli rušivo vplývať na kvalitu spánku. Tými sú napríklad rádio, televízia, rôzne zmluvy a veci, ktoré by nám mohli pripomínať pracovné povinnosti. Všetko by malo mať svoje miesto a priestor, náš oddych a relax nevynímajúc. 

Čítané: 3477 x