Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Zahmlené sklá v "sezóne" pred vykurovacím obdobím. Ako tomu zabrániť?

Datum: 11.10.2016

Aj vás trápi pravidelné zahmlenie skiel? Existujú pochopiteľne rôzne rady, ktoré praktizovali kedysi dávno naše babičky, no najlepšie je problém riešiť účinne a dlhodobo! V prvom rade sa zamyslite, či vaše okná tesnia správne, lebo ak nie, problém máte vyriešený – treba vymeniť tesnenie. 

Ak však máte nové a kvalitné okná, ktoré dobre izolujú a neprepúšťajú teplo dovnútra ani von, podobné problémy by vás nemali trápiť, resp. len minimálne. Ako sa teda vyvarovať nadmernej vlhkosti? Koniec koncov je to vcelku jednoduché, no hlavne stopercentne účinné!

 

Pravidelne vetrajte!

Ak ste našli kvapky vody na vnútornej strane skiel či dokonca rámu, mali by ste spozornieť! Konzistencia vodných pár môže znamenať veľký problém. Vzdušná vlhkosť totiž kondenzuje na predmetoch chladnejších ako je vzduch v jej okolí. To znamená, že stekajúca voda končí na okolitej stene, čo vytvára vhodné prostredie pre vznik plesní, čoho dôsledkom je opadávanie omietky, nezdravá klíma a dokonca aj vznik rôznych alergií!

Určite však viete, že pravidelné vetranie je jedným zo spôsobov, ako sa tomuto problému môžete vyhnúť. Základom je však krátke, no intenzívne vetranie! Pokiaľ by ste nechali okno otvorené polovicu dňa, vzduch sa síce vymení, no vlhkosť sa nedostane von. Niekedy sa dokonca môže stať, že sa dostane dovnútra, a to najmä vtedy, ak vonku prší či sa tvoria veľké hmly. Vetranie je teda najlepšou prevenciou, ako sa vyhnúť zahmleným sklám, no okrem toho je ideálne siahnuť po klimatizácií na odvlhčovanie, vďaka ktorej sa tejto nepríjemnosti zbavíte prakticky hneď. Okrem toho tiež existujú špeciálne fólie, ktoré neprepustia chlad z vonkajšej strany miestnosti, a tým nedôjde k nechcenému roseniu, resp. zahmlievaniu.

 

 

Autorské právo: pingpao / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 3570 x