Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Nedoceniteľná všestrannosť záhradných domčekov

Datum: 04.05.2017

Nielen altánky ale v poslednom čase aj záhradné domčeky je čoraz viacej vidieť v záhradách. So záhradných domčekov alebo chatiek sa stal módny trend, ktorý si záhradkári obľúbili. Záhradné domčeky si pochvaľujú najmä vďaka svojej praktickej stránke.

V záhradných domčekoch je totiž možné uskladniť takmer všetko záhradné náradie. Ak teda neviete, kde by ste mohli dať motyky, hrable, či rýľ, tak záhradné domčeky sú na to ako stvorené. Ukryť tu môžete však aj bicykel, záhradnú kosačku a pri väčších domčekoch aj záhradný malotraktor. Mnoho záhradných domčekov má tzv. jamu, niečo ako pivnicu, kde je vlhko a tma. Toto miesto slúži najmä na uskladnenie úrody a tak v záhradných domčekoch môžete cez zimu nechať aj zemiaky či jablká.

Záhradné domčeky rozlišujeme najmä podľa veľkosti. Je možné si vybrať z rôznych veľkostí, no mali by ste ju prispôsobiť najmä veľkosti záhrady. Pokiaľ máte veľkú záhradu, tak nie je problém v nej umiestniť aj veľký záhradný domček, ktorý naopak nie je vhodný do menších záhrad.

Ďalej rozlišujeme záhradné domčeky podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Tu ide z veľkej časti najmä o drevo a málokedy sa použije aj iný materiál než je drevo.

Drevo býva najmä zo smrekového a borovicového dreva severských krajín. Drevené chatky samozrejme môžete nalakovať alebo potrieť náterom. Výber farby je na vás, no obyčajne sa nepoužívajú krikľavé farby. Najvhodnejšie farby sú najmä tmavozelená, či hnedá, ktoré ladia s prírodou. V dnešnej dobe je však trendom nedávať na záhradné domčeky žiadny náter. Stačí ich nalakovať a nechať vyniknúť tak krásu dreva.

Mnoho ľudí zaujíma taktiež životnosť takýchto záhradných domčekov. Tá záleží od viacerých faktorov. Najmä od toho, ako sa záhradný domček postaví. Treba ho postaviť najlepšie na vyvýšenom mieste v záhrade tak, aby do neho nestekala voda. Taktiež to záleží od toho, ako dobre sa budete o záhradný domček starať a preto nezanedbávajte jeho údržbu. Pokiaľ sa budete o záhradný domček dôkladne starať tak vám bez problémov vydrží niekoľko rokov.

Ak ešte nemáte záhradný domček vo svojej záhrade tak je načase uvažovať o jeho zaobstaraní. Je to praktický pomocník, ktorí ocenia všetci záhradkári.

Čítané: 2678 x