Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Aby ste sa za každých okolností mali kam vrátiť

Datum: 28.10.2017

Po hektickom dni v práci sa väčšina teší na teplo domova. Viete si predstaviť, že by ste sa nemali kam vrátiť? Presne preto, aby k takému momentu nedošlo a vás nemátali podobné nočné mory, vzniklo poistenie nehnuteľnosti. Aké sú vaše možnosti? Čo všetko potrebujete urobiť? Čo uzavretím poistenia nehnuteľnosti získate?


Pod pojmom poistenie nehnuteľnosti sa ukrýva pomenovanie finančného produktu, ktorý je jednou z podmienok pokojného spánku. Spolu s poistením domácnosti patrí tento druh poistky do kategórie poistenia majetku, ktoré sa radí do portfólií mnohých slovenských finančných inštitúcií.

Okrem iných je tu aj poisťovňa ERGO - 28 % jej klientov má uzavreté poistenie nehnuteľnosti, pričom skoro až 3-krát viac ľudí si popri nehnuteľnosti poistilo aj svoju domácnosť. Urobiť takéto rozhodnutie sa skutočne oplatí. Vo viac než 85 % prípadov poistných udalostí bolo zároveň poskytnuté aj poistné plnenie.

Čo je nehnuteľnosť?

Každý z vás vlastní iný typ nehnuteľnosti. Možno ste si pri výstavbe zvolili štvorcový pôdorys a svetložltú fasádu, zatiaľ čo váš sused býva v obdĺžnikovom dome s bielou omietkou. Na tom pri uzatváraní poistenia nehnuteľnosti nezáleží. Poistenie nehnuteľnosti rozlišuje medzi dostavanou nehnuteľnosťou a nehnuteľnosťou vo výstavbe.

V prvom prípade, v prípade dostavanej nehnuteľnosti, si môžete poistiť:

1.      rodinný dom,

2.      byt v osobnom vlastníctve,

3.      chatu alebo chalupu.

Pripoistiť si k spomínanému môžete aj stratu nájmu.

Ak sa vaša nehnuteľnosť nachádza v štádiu výstavby, pod poistenie nehnuteľnosti spadá:

1.      poistenie rodinného domu vo výstavbe,

2.      poistenie chaty alebo chalupy vo výstavbe.

Možnosti poistenia nehnuteľnosti

Ak ste sa rozhodli uzatvoriť si poistenie nehnuteľnosti, vedzte, že finančný trh vám ho ušije na mieru. Môžete si vybrať z rôznych balíkov poistení. Všetko závisí od vašich potrieb a požiadaviek.

Základom poistenia nehnuteľnosti, ktoré získa každý klient - aj ten, ktorý si poisťuje nehnuteľnosť vo výstavbe - sú nasledujúce balíky rizík:

  1. požiar,

  2. výbuch,

  3. priamy úder blesku,

  4. pád lietajúcich telies,

  5. náraz známeho a neznámeho vozidla,

  6. vietor od 60 km/h,

  7. krupobitie.

Balíky poistenia pre majiteľov dostavaných nehnuteľností

Ak ste dokončili fázu výstavby, získavate k svojmu poisteniu ďalšiu skupinu poistných rizík. Príroda je mocná a neraz sa s človekom zahrá. Nezáleží jej na ročnom období, každé z nich so sebou nesie isté riziko prírodnej pohromy. V zime budete s poistením nehnuteľnosti odolný voči tiaži snehu. Jar či jeseň so sebou prináša zvýšenú mieru dažďa a preto tvorcovia poistenia nehnuteľnosti mysleli aj na prípad povodne alebo záplavy.

Ani na Slovensku už zemetrasenie nie je raritou. Aj voči nemu a činnosti sopky budete po uzavretí poistenia nehnuteľnosti chránený. Ak sa váš domov nachádza vo vyššej nadmorskej výške alebo v hornatej oblasti, oceníte aj možnosť poistenia voči pádu lavíny.

Balíky poistenia pre majiteľov, ktorí si doprajú ešte viac

Nielen príroda, ale aj technika vie človeka potrápiť. Ak vás zradí voda z vodovodných zariadení alebo aerodynamický tresk, nezúfajte. I voči tomu sa viete poistiť. Škodu vie spôsobiť aj skrat elektromotora. Nepríjemný je takisto dym, pokles pôdy či pád stromov, stožiarov a iných predmetov. Predvídajte a s poistením nehnuteľnosti predídete výdavkom aj v prípade vyššie spomenutých poistných udalostí.

Samozrejmosťou je okrem toho možnosť poistenia sa voči krádeži vlámaním, lúpeži, vnútornému a vonkajšiemu vandalizmu. Ak zlyhá ľudskosť, nezlyhajte vy.

Nie je pre vás vaše poistenie nehnuteľnosti dostačujúce?

Aby pre vás vaše už uzatvorené poistenie nehnuteľnosti viac nebolo problémom, uzavrite diferenčné poistenie. Tento druh poistenia je vhodný pre tých, ktorí majú stále platnú poistnú zmluvu v inej poisťovni. S diferenčným poistením môžete do jej skončenia využívať jej výhody, no zároveň si k nim pripočítate výhody nového poistenia nehnuteľnosti.

Keď dôjde k poistnej udalosti, bude vám na základe nového poistenia nehnuteľnosti doplatený finančný rozdiel medzi pôvodnou poistnou zmluvou a zmluvou nového poistenia nehnuteľnosti.

Pomocná ruka dostupná deň a noc

Ak by došlo k plneniu poistnej udalosti, asistenčná služba je pre vás to ideálne riešenie. Kontaktovať ju môžete kedykoľvek a 24 hodín denne v ktorýkoľvek deň v týždni.

V rámci asistenčných služieb nadobúdate nárok na:

1.      informačné služby, adresy a kontakty na znalcov v oblasti oceňovania nehnuteľností, útulky zvierat či architektov;

2.      remeselníka (napr. inštalatéra, plynára, sklára, elektrikára) v prípade havárie;

3.      remeselníka, ak si zablokujete dvere;

4.      náhradné ubytovanie a stráženie nezabezpečenej nehnuteľnosti;

5.      prepravu osôb a vecí z neobývateľnej nehnuteľnosti;

6.      psychologickú pomoc v kritickej situácii.

Okrem tejto služby môžete exkluzívne získať aj právnu asistenciu s finančným plnením až do výšky 1 500 EUR.

Nečakajte ani minútu

Poistenie nehnuteľnosti môže byť skutočnosťou už po pár kliknuťiach. Dá sa totiž uzatvoriť aj online. Ak vás stále hryzie štipka pochybností, obráťte sa na odborníkov, ktorí vám na infolinke odpovedia na všetky vaše otázky. Chráňte seba a svoju rodinu.


Čítané: 4048 x