Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako správne zakúriť a kúriť v krbe a kachliach

Datum: 31.07.2018

Viete zakúriť a kúriť v krbe a v kachliach? Asi si vravíte: „No samozrejme, veď čo na tom je. Vezmem papier alebo triesky, zapálim, podpálim drevo a potom prikladám. Radšej čo najviac naraz, aby sa nemuselo prikladať príliš často…“ Pravdepodobne by to bola odpoveď 99 % z vás. Lenže ono je to trochu inak.

Aby sa krb alebo krbové kachle nepoškodzovali, musíme zakúriť a kúriť inak, než ako sme boli navyknutí. Ďalším dôvodom je, že správne kúrenie je ekologickejšie a súčasne ekonomickejšie.

Základom kvalitného kúrenie je dobre vysušené drevo

Vlhkosť čerstvo narúbaného dreva je okolo 60 %. A práve tým kúriť rozhodne neskúšajte. Na kúrenie je určené drevo s vlhkosťou 20 %. Aby ste takúto vlhkosť dosiahli, musí byť drevo v polenách alebo minimálne vo štvrtenej metrovici uskladnené po dobu dvoch rokov na suchom mieste.

Kúriť sa dá tvrdým aj mäkkým drevom. Na zakurovanie sú však vhodnejšie mäkké triesky alebo menšie polienka z mäkkého dreva. Platí zásada, že živicu obsahujúce drevo, ako je smrek, smrekovec alebo borovica, by sa nemalo používať v otvorených krboch. Živica, ktorú obsahujú, môže totiž odlietavať z ohniska do interiéru.

A čo do ohniska nikdy nepatrí? Pokiaľ sú napríklad krbové kachle určené pre kúrenie drevom, tak tam rozhodne nepatrí uhlie. Horí pri vyššej teplote a určite by došlo k poškodeniu ohniska. Rovnako do nich nepatrí drevotrieska. Jej spaľovanie v domácnosti je neekologické a toxické. Nedávajte tam ani papier. Je zdrojom veľkého množstva popola.

Poďme spolu zakúriť

Stará metóda, kedy sa odspodu podpaľovali triesky je už prežitkom. Výrobcovia odporúčajú moderné krby a pece podpaľovať inak. Tu je postup:

  1. Otvorte naplno klapky s prívodom vzduchu.
  2. Na spodnú časť ohniska postavte najväčšie polená. Optimálne z tvrdého dreva.
  3. Nahor dajte triesky, vždy z mäkkého dreva.
  4. Vezmite podpaľač a zasuňte ho medzi polená a triesky. Optimálne by mal vydržať horieť aspoň dve minúty. Lepšie päť minút.
  5. Keď sa drevo rozhorí, priškrťě klapky.
  6. Ak už v krbe dohárajú uhlíky a vy už neplánujete ďalej kúriť, zatvorte klapky prívodu vzduchu úplne.
  7. Nezabudnite dodržovať výrobcom predpísané množstvo (v kg) paliva za hodinu. Neprikladajte častejšie, než doporučuje výrobca.

Poznám, či správne kúrim? Veľmi dobrým indikátorom správneho kúrenia je sklo. Ak kúrite správne, mali by ste mať sklo čisté.

Plánujete kúpiť kachle alebo krb?

Bohatý sortiment, v ktorom nechýbajú kachle, krby ani krbové vložky, ponúka firma ZOP plus. Pozrite sa na ich sortiment na webových stránkach.

Čítané: 3529 x