Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Údržba plastových okien a dverí pred zimou

Datum: 19.09.2018

Vedeli ste, že ak sa pred zimou postaráte o údržbu plastových okien a dverí, môžu vám slúžiť lepšie? Zároveň tým tiež predídete možným problémom, ktoré pri nesprávnej starostlivosti o plastové okná a plastové dvere môžu vzniknúť. 

V čom táto predsezónna starostlivosť spočíva? Postupujte podľa nasledujúcich krokov, aby ste svoje plastové dvere a okná dokonale pripravili na zimnú sezónu.

1. Vyčistenie okien a dverí

Najskôr každé jedno plastové okno, ale aj plastové dvere, poriadne vyčistite. Čistenie okien pred zimou má naozaj zmysel. Nehovoríme však o presklenej časti. Pred zimou je nutné vyčistiť najmä okenné a dverové rámy. Počas roka sa na nich usadí množstvo nečistôt. Či už prach, pavučiny alebo uhynutý hmyz. Ak ich na rámoch necháte počas zimy, mohli by sa do nich, ľudovo povedané, „zažrať“. Na jar by ste mali s čistením veľké problémy. Na vyčistenie rámov používajte vždy len vlažnú vodu a bežný čistiaci prostriedok, ktorý využívate na umývanie riadu. Určite nepoužívajte žiadne rozpúšťadlá, či silné chemické prípravky. Tie by mohli rámy okien a dverí poškodiť. Nečistoty zotrite pomocou klasickej hubky na riad alebo handričky. Nepoužívajte drôtené kefy!

2. Premazanie kovaní

Po vyčistení je čas na kontrolu funkčnosti okien. Skontrolujte kovania, či počas roka nedošlo k takzvanému spadnutiu okna. O čo ide? Okraj okna môže pri nešetrnom používaní mierne poklesnúť a odierať o rám. Vtedy je nutné imbusovým kľúčom dotiahnuť skrutky v kovaní. Rovnako nezabudnite kovania premazať, aby ste zabezpečili ich bezchybnú funkčnosť aj v zime.

3. Kontrola tesnení

Aby ste boli v zime dokonale chránení pred chladom, respektíve únikom tepla, plastové okná by mali bezchybne tesniť. Tesnenia, najmä v dolnej časti okenných rámov, sú náchylné na poškodenia. Preto ich pravidelne ošetrujte vazelínou alebo olejom na to určeným. Funkčnosť tesnení skontrolujete tak, že keď na tesnenie zatlačíte, vráti sa do pôvodného stavu.

4. Nastavenie okien na „zimný režim“

Mnohí majitelia plastových okien ani len netušia, že okná môžu nastavovať na zimný, respektíve letný režim. V zime tak plastové okná lepšie tesnia a v lete prirodzene vetrajú. Ako na to? Na nastavenie vám stačí imbusový kľúč. V hornom a dolnom závese okna sa nachádzajú nastavovacie skrutky. Ak ich dotiahnete, zvolíte zimný režim, kedy plastové okno viac tesní. A naopak, ak ich uvoľníte, nastavíte tak letný režim. Avšak pozor! Nie všetky plastové okná túto možnosť ponúkajú. Informuje sa teda u predajcu.

Správne nastavené a ošetrené plastové okná a plastové dvere vám v zimnej sezóne poskytnú dokonalú ochranu voči chladu a zároveň zabránia nežiaducim teplotným únikom.

Čítané: 3034 x