Rozšírené hľadanie
Nedeľa 5. Máj 2024 |
meniny má Lesana

Majte útulnú a praktickú spálňu

Datum: 07.05.2019

Zariaďte si vo vašom novom bývaní spalňu tak, aby ste sa v nej cítili dobre a zároveň aj útulne.

Stres, únava, nevyspatosť. Všetky tieto 3 výrazy poznáme lepšie, ako by sme si priali. Skúste sa však zamyslieť aj nad vlastným usporiadaním spálne, pretože aj jednoduché úpravy vám môžu pomôcť si lepšie odpočinúť.

Výber postele a matraca

Pri výbere postele sa riaďte hlavne tým, aby sa vám z nej dobre vstávalo. Samozrejme sa sústreďte aj na rozmery. Tí, ktorí trpia kolísavým tlakom, budú oveľa radšej, ak bude posteľ trochu vyššia. Pri sedení na posteli by mali stehná a lýtka zvierať pravý uhol. Najdôležitejšou súčasťou pre bývanie v Bratislave je však matrac, na ktorom spávate.

Nebojte sa v tomto prípade kúpiť zdravotný matrac a vankúš. Ide totiž o jednorazovú investíciu a pravdepodobne potom nebudete musieť riešiť boľavý chrbát a s ním spojené rehabilitácie a návštevy ortopéda. Ak totiž matrac a vankúš udržujú chrbticu v optimálnej pozícii, môžu sa dostatočne uvoľniť všetky svaly a vy si tak oveľa viac oddýchnete.

Správne miesto

Ak chcete mať bývanie na Kolibe na jednotku, tak pre spálňu vyberte také prostredie, kde nebudete rušení. Ak máte možnosť, dajte prednosť miestnosti v najtichšej časti domu, kde nie je počuť dopravný hluk.

Ak sú okná smerované do rušnej ulice, ticho zaistíte zvukovou izoláciou v podobe plastových okien alebo dvojitých dverí. V nižšom podlaží vytvoríte zvukovú bariéru izolačnou vrstvou položenou pod podlahovou krytinou.

Usporiadanie miestnosti

Vybavenie spálne podriaďte väčšinou jej tvaru a orientácií na svetové strany. Posteľ uložte tak, aby okno bolo buď pri nohách, alebo po strane postele. Nie je dobré spať hlavou pri otvorenom okne.

Neprekúrte prostredie

V prípade, že ste si poradili s usporiadaním miestnosti, bude dobré sa zaoberať sa aj vetraním a kúrením. Teplota v spálni by mala byť nízka, aby sme sa vyhli dehydratácii. Ideálnych je preto 13° C až 15 ° C. V spálni detí a starších osôb môže byť o pár stupňov viac.  Do novostavby Bratislava sa hodia aj zvlhčovače vzduchu a to hlavne v lete.

 

 

Čítané: 2642 x