Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Už žiadne nervy pri upratovaní!

Datum: 09.07.2019

Fanúšikovia Toma a Jerryho si možno pamätajú, že stará slúžka, ktorá sa občas mihla v tejto kreslenej komédii, bola v našich zemepisných šírkach priekopníčkou moderného upratovania - používala totiž mop.

A to bolo v časoch, keď  mokrému upratovaniu podláh kraľovali u nás handry (maximálne ovinuté okolo metly), novinka. Novinka, ktorá sa ale rýchlo stala užitočným pomocníkom.

Umožňuje totiž veľmi rýchle mokré umývanie podlahy. Človek sa už nemusí krčiť. Stačí namočiť mop do vedra a trochu (alebo viac) ho vyžmýkať - samozrejme v plnej pohode a bez dotyku so samotnou mokrou hlavicou mopu. A už sa môže zotierať. Po chvíli sa proces opakuje - zašpinený mop sa namočí, vyžmýka… A tak ďalej až do úplného vyčistenia.

Mopy sa delia na dva hlavné typy. Prvým a starším typom mopu je strapcový mop.  Na konci rúčky má zväzok strapcov alebo pásikov, ktoré sa ľahko namáčajú a rovnako jednoducho oplachujú vo vedre. Umožňuje dobré umývanie aj v rohoch a na povrchoch s drážkami - napríklad na podlahách s klasickými dlaždicami a na starších typoch podláh, ktorým nevadí vyššia vlhkosť.

Modernejším konceptom sú ploché mopy. Ich hlavnou devízou je jednoduchosť práce, najmä pohodlné žmýkanie. Ako napovedá názov, sú stavané na plochu, takže veľmi rýchlo umyjú aj veľké miestnosti. Ploché mopy sa síce hodia najmä na hladké povrchy bez drážok, s použitím kvalitného návleku si však bez problémov poradia aj s prípadnými drážkami v dlažbe.

Tretím typom mopu sú mopy s rozprašovačom. Tento systém využíva nádobu na čistiaci prostriedok, ktorý sa popri čistení dávkuje na podlahu.

Mopy je možné zakúpiť samostatne, alebo v kombinácií so špeciálnymi plastovými vedrami. Vedrá môžu mať rôzny objem, zvyčajne od 7 do 20 litrov. Výber vhodnej nádoby závisí najmä od celkovej plochy, ktorú je nutné vyčistiť.

Vedrá k mopom sú vybavené záchytným zariadením, ktoré umožňuje mopy jednoduchým spôsobom žmýkať. Zvyčajne sa jedná o šlapací mechanizmus.

Špecifickou kategóriou sú rotačné mopy, ktoré umožňujú vyžmýkanie hlavice takmer úplne dosucha. Vďaka tejto možnosti sú vhodné na čistenie povrchov, ktoré sú citlivé na vlhkosť, najmä niektoré druhy plávajúcich podláh.

Návleky na ploché mopy sa dajú kúpiť vo viacerých prevedeniach, či už hrubé husté, alebo jemné mikrovláknové návleky, ktoré umožnia šetrné čistenie aj tých najdelikátnejších podláh.

A ak chcete podobnú starostlivosť ako pevnej podlahe venovať aj kobercu, výrobcovia ponúkajú aj tepovač. Presnejšie povedané, mechanický tepovač. Ten je samozrejme prispôsobený vlastnostiam koberca a namiesto plochej hlavice ponúka súpravu kartáčov a molitanových valčekov, ktoré koberec navlhčia saponátom zo zásobníka a vyčistia ho. Opäť bez nutnosti zohýbania sa k podlahe, kľačania, či - nedaj Bože - rolovania, vynášania a prácneho kefovania a prášenia koberca.

Čítané: 2691 x