Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ako si zariadiť byt v retro štýle? Zaveste si na stenu hodiny z platne

Datum: 03.09.2019

Retro vracia do našich domov staré osvedčené línie, farby aj vzory. Ak k nemu pristupujeme poctivo, a skutočne siahneme po starých kúskoch nábytku či bytových dekorácií, chováme sa dokonca veľmi ekologicky. 

Starý nábytok stačí veľmi často iba prelakovať, alebo ho vtipne dotvoriť. A z kúsku, ktorý už roky slúžil iba ako odkladací priestor v garáži, je zrazu dizajnová perla. K takto upravenému nábytku sa hodia rôzne retro doplnky, napríklad hodiny z platne.

Nebojte sa nechať vykúkať punc času, ale kombinujte ho s kvalitou

Prirodzene odretý nábytok, opadaná farba aj poškrabaná koža. Keď ich nevytvárate umelo, môžu vypadať veľmi prirodzene a štýlovo. Odretý stôl z drevotriesky ale príliš dobre vypadať nebude. Aj keď pozor, nábytok zo 60. až 80. rokov má veľmi často peknú prírodnú dýhu, a tej šancu dajte. Ďalej siahajte po kvalitnom masívnom dreve, po liatine a masívnom železe. A do týchto starých vecí pridajte aj nové kúsky. Novú oceníte napríklad kuchyňu, alebo spotrebiče. Staré a retro si rozumie s hypermoderným designom a s minimalizmom. A tiež s industriálnymi prvkami. Zato rustikálnemu štýlu sa určite vyhnite.

Farby ako v továrni

Aj keď si s retro štýlom často spojujeme bláznivú farebnosť 70. rokov, vy radšej nechajte farby odpočívať. Stavte na prírodných drevených odtieňov v kombinácii s tehlovou, čiernou, betónovou šedou a prípadne aj s bielou. Tú ale natónujte, aby nebola príliš žiarivo biela

Ako na retro doplnky?

Niektoré nájdete na pôde. Iné si kúpte. Napríklad dizajnové hodiny z platne. Sú úžasnou dekoráciou, ale aj skvelým darčekom pre niekoho, kto zamrzol v dobe minulej, alebo sa naopak do nej s láskou vrátil. Čierne hodiny zdobia biele štylizované motívy a uprostred je farebný kruh. Rovnako, ako býval na skutočných gramofónových platniach. Motívy sú predovšetkým hudobné, ale aj športové, so zvieratami, alebo iné dekoračné. Hudobné vypadajú najfamóznejšie. Pripomenú nám také stálice a retro hviezdy, ako sú ABBA, AC/DC, Nirvana, Metallica či skupinu Queen. Tento bytový doplnok štýlovo doplní váš interiér v retro štýle.

Čítané: 3265 x