Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Kde všade používame profesionálnu elektrocentrálu.

Datum: 29.02.2020

Aj keď sú dnes všetci a všetko napojené na elektrickú sieť, ešte stále existujú miesta a situácie, keď nie je pripojenie do existujúcej elektrickej siete možné.

V takýchto prípadoch nastupuje na scénu elektrocentrála, ktorej primárnou úlohou je zabezpečiť prísun elektriny aj na tých najodľahlejších miestach mimo civilizácie.

Elektrocentrála je zariadenie zložené zo spaľovacieho motora a generátora. Motor môže byť benzínový alebo dieselový a ako generátor slúži alternátor alebo dynamo.

Pomocník na stavbách a chatách

Osamelá chata niekde ďaleko v horách je určite skvelým miestom na oddych od hlučných centier miest. Fungovanie bez elektriny je však rovnako ťažké na takýchto odľahlých romantických miestach, ako niekde v civilizácií. Na účely zásobovania elektrinou miesta bez zavedenej elektrickej siete slúžia jednofázové a trojfázové elektrocentrály. Tieto elektrocentrály umožňujú napájanie aj citlivých elektronických zariadení.

V prípade, že potrebujete elektrocentrálu len dočasne, napríklad pri organizovaní väčšej oslavy, môžete využiť požičovňu, kde majú rôzne použité stroje a elektrocentrály presne na mieru.

Okrem toho predstavujú stabilný zdroj elektrického napätia na montážnych prácach v teréne, na stavbách, na napájanie elektrického náradia, vykurovacích a osvetľovacích telies, rôznych elektromotorov a zváracích agregátov.

Elektrocentrála ako poistka pri výpadku 

Sú miesta, kde by nečakaný výpadok elektrického prúdu mohol vyradiť z prevádzky kriticky dôležité zariadenia. Nemocnice, dátové centrá, firmy s výťahovými systémami alebo hypermarkety sú v prípade náhleho výpadku prúdu automaticky napájané zo záložného systému. Aj záložné zdroje - elektrocentrály, majú benzínový alebo dieselový agregát. Rozdiel je hlavne v spotrebe paliva a náročnosti údržby. Elektrocentrály s benzínovým motorom majú zvyčajne vyššiu spotrebu paliva, ale majú jednoduchšiu a lacnejšiu údržbu. Dieselové záložné zdroje majú vyššiu obstarávaciu cenu, ale nižšiu spotrebu paliva.

Rovnako aj záložné zdroje profesionálnych elektrocentrál fungujú v jednofázovom alebo trojfázovom prevedení, v závislosti od zariadení, ktoré budú v prípade výpadku napájané.

Veľké záložné agregáty bývajú najčastejšie umiestnené vonku, najmä pre svoje rozmery. V takom prípade sú elektrocentrály montované v kapotovej verzii, ktorá ich chráni pred nepriaznivým počasím.

Otvorené verzie elektrocentrál sú vhodné na umiestnenie do interiéru, najčastejšie sú to pivnice, garáže alebo sklady. V tomto prípade je nutné vybudovať systém na odvádzanie výfukových splodín.

 

 

Čítané: 3465 x