Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aj vaša strecha môže vyrábať energiu

Datum: 23.04.2020

Chceli by ste ušetriť na platbách za elektrinu? Riešením môže byť inštalácia fotovoltaickej elektrárne. Aj vaša strecha môže vyrábať energiu.

Uvažujete nad tým, ako usporiť a eliminovať výdavky spojené s elektrickou energiou vo vašom dome? Zdá sa vám výhodné investovať do projektu fotovoltaickej elektrárne? Prečítajte si, s čím všetkým treba počítať.

Inštalácia fotovoltaickej elektrárne na strechu rodinného domu je veľmi moderným  a častým riešením, ako ušetriť značnú časť financií za elektrickú energiu. Aj projekt Zelená domácnostiam každoročne podporuje majiteľov domov dotáciami pre fotovoltaiku. Hlavným motivátorom každej dobrej inštalácie je získať maximum vyrobenej elektriny pri dlhodobom využití. To závisí najmä od správneho umiestnenia fotovoltaických panelov. Ich umiestnenie by malo spĺňať niekoľko parametrov:

  • základom je, aby fotovoltaické panely boli na streche umiestnené tak, aby využitie slnečného svitu bolo maximalizované. Nežiadúce sú akékoľvek tiene, či už v lete alebo v zime. Tiene budov, stromov, verejného osvetlenia, to všetko sú negatívne faktory, ktoré zmenšujú účinnosť vašej fotovoltaickej elektrárne.
  • fotovoltaické panely je najlepšie umiestniť na južnú stranu strechy, prípadne juhozápadnú so sklonom 35 až 38 stupňov a zabezpečiť kvalitné a efektívne vetranie medzi panelmi a strechou, prípadne fasádou domu. To minimalizuje pokles účinnosti fotovoltaických panelov a zaručí, že slnečná energia bude využitá efektívne.
  • Pri šikmých strechách je bonusom, že nepotrebujú pri inštalácii kompletnú rámovú konštrukciu ako strechy ploché. Preto pri šikmých strechách ušetríte, stačia upevnenia ukotvené priamo na strechu, ktoré sú cenovo výhodnejšie.
  • Na type krytiny nezáleží. Panely sa dajú umiestniť na trapézový plech, šindeľ alebo škridlu.
  • Ideálne je inštalovať elektráreň s orientáciou na juh a vyťažiť zo slnka 100%. Prekvapujúce a pozitívne je však zistenie, že orientácia na západ, prípadne východ zmenší výkon len o 14%.
  • Jediný prípad, kedy sa fotovoltaická elektráreň na strechu inštalovať neodporúča je typ šikmej strechy s orientáciou len na sever.
Čítané: 2785 x