Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Máte fľakaté steny? Jednoducho im dajte nový výzor

Datum: 21.11.2020

Maľovanie domácnosti je pre niekoho veľmi lákavou aktivitou, no iní sa do toho prehovárajú roky. Ak nechcete utratiť veľké peniaze za prácu maliara, byt či dom si pokojne môžete zrenovovať aj sami.

Stačí vám vedieť pár základných krokov a tipov, ako na to.

Vždy je dôležitá príprava

Odporúčame sa pred maľovaním domácnosti vyzbrojiť nielen pomôckami, ale aj dávkou trpezlivosti. Aj tí, čo to nikdy nerobili a sú aspoň trochu zruční, to zvládnu nad svoje očakávania. Predtým, ako sa do toho pustíte, je nevyhnutné si zaobstarať všetko potrebné. Konkrétne máme na mysli ochrannú pásku, rebrík, viacero štetcov, ochrannú fóliu, aspoň dva valčeky, nádobu na miešanie farby, farby na stenu, penetračný náter a vaničku na nasávanie farby do valčekov.

Pripravené na prácu treba mať aj steny, ktoré sú nie vždy rovné a čisté. V prvom rade ich treba očistiť od prachu, pavučín a nečistôt, aby sme zistili, či a kde sa nachádzajú nerovnosti povrchu. Pukliny treba zatmeliť a je dobré zatrieť aj všetky nedokonalosti. Táto časť je síce menej obľúbená, no za to je veľmi dôležitá. Po úprave povrchu je nevyhnutné oblepiť vypínače, okná, parapety, podlahy a dvere ochrannou páskou, čím si vytvoríte nielen hranice maľovania, ale nedôjde ani k zbytočnému zašpineniu spomínaných vecí. Ide o časovo zdĺhavejšiu prácu, no na konci za ňu budete vďačný.

Pokyny dodržiavajte aj pri technike

Ak budete potrebovať rady ohľadom pomôcok a maľovania, zájdite do špecializovanej predajne, kde vám určite pomôžu. Ak sa necítite na lozenie po rebríku, obstarajte si valčeky s predlžovacou rúčkou. Je to výborná pomôcka pre maliarov amatérov. Samotné maľovanie vždy začínajte od stropu a vrstvou penetračného náteru. Pre samotné riedenie a nanášanie farieb je dobré si pozrieť pokyny uvedené výrobkoch. Určite budete chcieť mať bývanie čo najskôr vymaľované, ale moc sa neuponáhľajte. Všetko chce svoj čas a preto je dobré nechať farbu medzi nátermi zaschnúť.

V momente, ako ste všetko oblepili a natreli ste strop, pokračujte užšou štetkou a namaľujte okraje stien. Spodok, pásy vedľa dverí, okien, kúty a vrchnú líniu. Rám steny sa vám tak bude maľovať omnoho jednoduchšie, pretože hranice budú vyznačené. Odborníci sa zhodujú, že najvhodnejšou technikou na maľovanie stien je nanášanie farby do tvaru písmena W. Ak chcete maľovať ako profesionál, využite túto techniku aj vy a vždy maľujte len jednu stenu naraz. To, koľko vrstiev náteru je potrebných zistíte od samotnej farby, zvyčajne stačia dva. Po skončení a vyschnutí stačí odlepiť pásky a dočistiť nezrovnalosti. Všetko potrebné na maľovanie nájdete u internetového predajcu Bugy. Farba na betón, drogéria, kozmetika a iný sortiment pre domácnosť na jednom mieste.

 

Čítané: 3293 x