Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Chcete ušetriť a zároveň oživiť interiér? Riešením je LED svietenie

Datum: 02.12.2020

Dekorácie a rôzne doplnky sú pre celkový vzhľad interiéru veľmi dôležité. Dotvárajú atmosféru a pri ich vhodnom výbere môžete úplne zmeniť vizuálnu stránku priestoru. Svietenie

Svietenie je bez pochýb jednou z možností, ako túto zmenu dosiahnuť. Dômyselne umiestené lampy či reťaze vedia vyčariť tiene a iné svetelné efekty. Ak chcete svietením navyše ušetriť, vymeňte klasické žiarovky za LED.

Všetko, čo by ste mali vedieť o LED

LED svietenie sa využíva už nejaký ten rok. Napriek tomu v mnohých domácnostiach LED žiarovky ešte nenájdete. Je to na škodu majiteľa, pretože LED svietením viete ušetriť výdavky na elektrinu. Možno aj preto sa LED žiarovky nazývajú osvetlením budúcnosti. Výhody takéhoto svietenia sú naozaj značné. Napriek tomu má LED svetlo malé nedostatky. Jednou z nich je vyššia vstupná investícia, ktorá sa vám však vďaka dlhej životnosti vráti. Druhým nedostatkom je riziko nižšej intenzity osvetlenia, a to hlavne pri lacnejších typoch LED žiaroviek.

Úspora

Medzi výhody LED patrí už spomínaná úspora, dokonca až 90 – percentná. Toto číslo je výsledkom spojenia dvoch vlastností LED žiarovky. Oproti klasickej žiarovke z väčšej časti vydáva len svetlo a nie teplo. Práve premena energie na teplo pri žiarovke, ktorú poznáme z minulosti, viedla k neefektívnemu svieteniu. Druhou vlastnosťou, ktorá šetrí peniaze je dlhá životnosť LED žiarovky. Vydržať by vám mala až 60 tisíc hodín svietenia.

Šetrnosť a bezpečnosť

Medzi výhody LED patrí aj to, že len minimálne zaťažuje životné prostredie. Dá sa totiž takmer na sto percent recyklovať, neobsahuje škodlivé látky a ani ortuť. Vďaka minimálnemu vyžarovaniu tepla, ktoré sme už spomínali, sú LED žiarovky vhodné do lampičiek svietiacich hoci aj celú noc bez rizika prehriatia. Vo vianočnom období sa nemusíte obávať vzplanutia reťazí na stromčeku. LED žiarovky navyše nevyžarujú ultrafialové ani infračervené žiarenie.

LED pásy oživia každý interiér

LED svietenie má ešte jednu značnú výhodu. Je to možnosť výroby rôznych druhov LED pásov, ktoré sa stávajú súčasťou modernej domácnosti. Tieto malé pružné pásy sa dajú umiestniť prakticky kamkoľvek. Podobne ako LED žiarovky sú pásy úsporné. Dajú sa ovládať, meniť ich intenzita svietenia, môžete ich napojiť na pohybový senzor alebo zvoliť farebný variant. Farebná škála LED pásov je vskutku široká. Pružnosť umožňuje vytváranie rôznych tvarov a dĺžky. Pásy sa dajú strihať a ich montáž zvládne aj laik. Niektoré sú dokonca samolepiace, takže sa dajú pripevniť behom pár sekúnd. Hranice využitia LED pásov sú obmedzené len vašou fantáziou. Kde vyzerajú LED pásy naozaj efektne? Napríklad v kuchyni. Môžete ich využiť ako podsvietenie kuchynskej linky alebo jej častí – dvierok, úchytov či políc. V spálni sa budete cítiť ako v nebi, keď si modré LED pásy namontujete na rám postele. Máte svoj obľúbený obraz? Jemný LED pásik môže osvetliť jeho rám. Nechcete ráno zobudiť partnera? Využite svetlo LED pásov v šatníkových skriniach. V detskej izbe sa s LED pásmi dá naozaj čarovať. Umiestnite ich okolo políc s knihami, nad či pod posteľ, okolo akvária. V noci oceníte pásy namontované na schodište. Variantov je toľko, koľko vašich nápadov.

 

 

Čítané: 2525 x