Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Keď vchodové dvere, tak jedine bezpečnostné

Datum: 02.12.2020

Ste majiteľom novostavby hľadajúcim najlepší variant vchodových dverí alebo vám dosluhujú staré dvere? V oboch prípadoch by ste mali vsadiť na dvere bezpečnostné.

Jedine bezpečnostné dvere vedia dokonale ochrániť vašu domácnosť pre neželanými návštevníkmi. Poradíme vám, ako si vybrať tie najlepšie.

Aby boli bezpečnostné dvere naozaj bezpečné

Bezpečnostné dvere vyberajte v prvom rade podľa triedy bezpečnosti. Triedy bezpečnosti sú dané prísne posudzovanými normami, ktoré hodnotia jednotlivé časti dverí – zámky, vložky, kovanie, mreže. Všetky tieto aspekty sú vyhodnocované a podľa nich sa priradia k vyrobeným dverám triedy. Bezpečnostné triedy sa označujú číslami 1 až 5, najvyššie číslo znamená najvyššiu bezpečnosť. Neznamená to, že si musíte kúpiť dvere triedy 5. Tie sú určené skôr pre finančné inštitúcie. Pre bežnú domácnosť vám bude stačiť trieda 3 alebo 4. Nižšie triedy sú skôr bezpečnejším variantom klasických dverí. Bezpečnosť dverí značne zvýši väčší počet zámkov, istiace čapy, pevný materiál kovania a kvalitná vložka. Zamerajte sa na firmy, ktoré vám môžu poskytnúť dlhoročnú záruku aj s kompletným servisom. Investícia do kvalitných bezpečnostných dverí je vysoká a alternatívny servis by ich cenu ešte zvýšil.

Výber materiálu a vzhľad

Vstupné dvere sú vlastne prvá vec, ktorú každý návštevník vášho domu uvidí. Preto vám iste záleží aj na estetickej stránke. Vybrať si môžete z viacerých materiálov a taktiež farieb bezpečnostných dverí. Vďaka povrchovej úprave sa dajú dvere prispôsobiť takmer ku každému dizajnu domu. Dvere môžu mať ryhy, byť hladké alebo kazetové. K dverám sa dajú doladiť aj zárubne či prah. Medzi najvhodnejšie materiály bezpečnostných dverí patrí pozinkovaný plech s oceľovým jadrom. Tento materiál nereaguje na poveternostné zmeny a dá sa vďaka fóliám prispôsobiť vašim estetickým požiadavkám. Ak hľadáte naozaj trendové bezpečnostné dvere, zamerajte sa na sklo. Tento na prvý pohľad krehký materiál sa vyrába viacerými technikami, ktoré z neho vedia spraviť nepriestrelnú a nerozbitnú hmotu. Sklené bezpečnostné dvere vedia dosiahnuť až k triede 4. Pri výbere dverí myslite na všetky maličkosti. Z vizuálneho hľadiska je dôležitý taktiež výber doplnkov k dverám. Napríklad kovania či bezpečnostnej retiazky.

Protipožiarne a zvukové vlastnosti

Bezpečnostné dvere by vás nemali ochrániť len pred zlodejmi, ale aj pred požiarom. Dvere vyššej triedy vás dokonale ochránia taktiež pred zvukom z ulice. Všímajte si označenie požiarnej odolnosti, ktorá vás informuje o tom, koľko času odolajú dvere ohňu a vysokým teplotám. Zákonom určené minimum je 30 minút. Zvuková izolácia vás bude zaujímať hlavne v tom prípade, ak hľadáte vchodové dvere vedúce priamo na ulicu. Pri vchodových dverách v panelákoch je tento údaj menej podstatný. Niektoré bezpečnostné dvere sú opatrené zvukovou vložkou brániacou preniknutiu vyše 40 decibelov. Bezpečnostné dvere sú bez pochýb tým najlepším variantom pre vchodové dvere. Pri ich kúpe rátajte s vyššou sumou. Na bezpečí by ste však nemali šetriť.

 

 

Čítané: 2622 x