Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

V inteligentnom domove sa vízie stali realitou

Datum: 23.12.2020

Je veľa dôvodov, prečo vpustiť inovácie do svojho života. Inovácie nám pomáhajú lepšie zvládať množstvo bežných denných úkonov, zjednodušujú nám prácu a šetria množstvo času. Na mnohé z nich sme si už tak zvykli, že ich ani neregistrujeme.

Inteligentná domácnosť

No sú tu aj také, s ktorými zatiaľ len hanblivo koketujeme a bojíme sa uveriť myšlienke, že by sa mohli stať súčasťou nášho života. SMART HOME je jednou z tých vecí, o ktorých vieme, ale z nejakého dôvodu stále váhame.

Inteligentná domácnosť je domácnosť ako každá iná 

Pri slovách inteligentná domácnosť či SMART HOME sa nám donedávna vybavovali len ukážky sci-fi filmov či reklám, ktoré mali s realitou len veľmi málo spoločného. Dnes už však vieme, že inteligentná domácnosť nijak nevybočuje z rámca bežnej domácnosti. Avšak je tu jeden značný rozdiel! Život v inteligentných domoch je oveľa jednoduchší, ľahší a možno aj zábavnejší. Ľudia tu majú viac času na seba, na rodinu, na koníčky. Všetky bežné činnosti totiž za nich robia technológie. Sú malé, nenápadné, často schované vo vypínačoch, zásuvkách alebo v malých skrinkách, no dokážu riadiť celý harmonogram chodu domácnosti. Od tých najjednoduchších, ovládajúcich svetlá, spotrebiče či zavlažovanie, až po zložitejšie a veľmi sofistikované, napr. domáci vrátnik, bezpečnostné zámky na dvere či senzory a detektory.

Nebojme sa inovácií v inteligentných domoch!

Všetky tieto úžasné a technologicky vyspelé veci v inteligentných domoch sú pre bežného človeka stále veľkou neznámou. Bojíme sa vybočiť zo svojej šedej zóny a často si ani neuvedomujeme, o čo všetko prichádzame. Náš život by bol oveľa jednoduchší, keby sme nemuseli myslieť na množstvo detailov, ktoré je nutné urobiť. Zároveň by sme si ušetrili množstvo času, keby tie všetky každodenne sa opakujúce činnosti za nás niekto urobil. A keď sa nám takáto príležitosť naskytne, tak zrazu máme z toho všetkého strach.

Najmodernejšie technológie inteligentných domov sú už také spoľahlivé a sofistikované, že obavy z nich naozaj nie sú na mieste. Predstavme si, že nemusíme ráno vstať a manuálne dvihnúť rolety alebo žalúzie, pustiť si rádio a ani znížiť kúrenie pred odchodom do práce. Nemusíme sa starať, či je poliaty trávnik a či sme nezabudli vypnúť žehličku či svetlo. Stratené kľúče budú len minulosťou, pretože k otvoreniu dverí ich vôbec nebudeme potrebovať. A ešte oveľa viac možností núka SMART HOME pre tých, ktorí našli odvahu a prelomili hranicu váhavosti či nedôvery.

Čítané: 2621 x