Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

S vonkajšími žalúziami výrazne znížite náklady na klimatizáciu

Datum: 31.01.2021

Tiež sa občas zhrozíte, keď Vám príde účet za elektrinu, a to predovšetkým od doby, čo ste si nechali vo svojej domácnosti nainštalovať klimatizáciu? Asi každý pozná ten pocit, kedy sú úmorné niekoľkodňové horúčavy a celý dom je rozpálený a prehriaty tak, že už ani otvorené okno nemá žiadny chladiaci efekt. A v tej chvíli púšťa klimatizáciu a roztáča sa elektromer.

S vonkajšími žalúziami výrazne znížite náklady na klimatizáciu

Je veľmi príjemné pustiť si na noc klimatizáciu a môcť sa konečne v príjemnom chládku prespať. Lenže klimatizácia a jej prevádzka nie je práve najlacnejšia záležitosť. Pri priemerných cca 20 centoch za hodinu prevádzky sa celodenné spúšťanie stáva veľmi nákladným. Priznajme si, že nie úplne každý deň by bolo nutné púšťať klimatizáciu, pokiaľ by človek vedel, ako inak si doma zaistiť príjemnejší vzduch. Jedným z riešení, ako obmedziť jej každodenné zapínanie, sú napríklad vonkajšie žalúzie a rolety, ktoré už v exteriéri pôsobia ako ochrana pred slnkom a teplom

Vonkajšie tienenie za klimatizáciu?

Rozhodne nie je možné tvrdiť, že vonkajšie žalúzie úplne stopercentne nahradia klimatizáciu. Počasie je nevyspytateľné a sú týždne, kedy je aj niekoľko dní za sebou parných tak, že je rozpálený celý dom či byt, takže vtedy sa klimatizácia rozhodne hodí. Vonkajšie žalúzie na mieru Vašim oknám sú však skvelým pomocníkom, ktorý cez deň zamedzí takmer 97 % prieniku slnečnej energie do Vášho obydlia. Lamely žalúzie totiž odrážajú slnečné lúče ešte pred okennou plochou a sklo sa tak neprehrieva. Porovnanie teploty v miestnosti pred inštaláciou žalúzií a po nej koľkokrát robí až 10 °C rozdiel.

Pri klimatizácii môže byť problém tiež stála prevádzka, čo sa vplyvu na zdravotný stav týka. Obzvlášť v kanceláriách, kde je klimatizácia spustená na plný výkon niekoľko hodín denne, môže ľuďom spôsobovať množstvo chorôb a nepríjemných stavov. Žalúzie s týmto môžu výrazne pomôcť, minimálne k možnosti zníženia výkonu klimatizácie, či jej úplnému vypnutiu.

Dnes už takmer štandard novostavieb

Vďaka týmto prednostiam sú vonkajšie žalúzie a rolety neoddeliteľnou súčasťou mnohých firiem, škôl a úradov. Okrem iného slúžia aj ako dizajnový prvok. Aj keď je paleta farieb veľká a môže si vybrať naozaj každý, najviac využívané sú farby striebornej, bielej a sivej, a to vďaka svojej schopnosti odrážať svetlo. V dnešnej dobe nízkoenergetických domov veľa ľudí už pri prvotných návrhoch stavby domu zakomponuje vonkajšie žalúzie do svojich projektov. Ich horný krycí box aj postranné vodiace lišty sa dajú skvele a elegantne "ukryť" do fasády a so stavbou tak krásne splynú.

Jednoduchá údržba, žiadne servisné prehliadky

Čo sa týka samotnej klimatizácie, je mnohokrát veľmi hlučná a treba sa o ňu dobre starať a čistiť ju, aby vám fungovala čo najdlhšie a neškodila zdraviu. Údržba v prípade vonkajších roliet či žalúzií je veľmi jednoduchá a rozhodne nebude potrebná až tak často. 

Čítané: 3320 x