Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Pevný alebo lamelový rošt? Poradíme vám, ktorý je vhodný pre váš matrac

Datum: 26.02.2021

Veľa ľudí zabúda, že pri kúpe matraca musia vybrať aj rošt, ktorý je s matracom kompatibilný. Absolútne nie je pravda, že na výbere roštu nezáleží. Rošt nielenže predĺži životnosť matraca, ale aj zvýši jeho zdraviu prospešné vlastnosti.

Pevný alebo lamelový rošt

Niektoré rošty môžu byť dokonca zdravotne škodlivé. Predovšetkým v prípade, že nezabezpečujú správne prúdenie vzduchu.

Na tento rošt úplne zabudnite

V minulosti sme v oblasti roštov nemali veľmi na výber. Ako podklad pod matrac slúžila pevná doska, ktorá obmedzovala kvalitu spánku a prakticky ničila matrace. Aj ten najkvalitnejší matrac stráca na doske svoje vlastnosti. Doska zvyšuje tvrdosť matraca a neumožňuje žiadne odvetrávanie. Ak sa predsa len z nejakého dôvodu nemôžete pevnej dosky na posteli zbaviť, kúpte si k nej vyšší pružinový matrac. Nezabudnite však do dosky vyvŕtať odvetrávacie prieduchy.

Pre priaznivcov tuhšieho podkladu

Rošty do postele sa delia na lamelové a pevné. Pevné rošty do postele sú tvorené drevenými doskami, ktoré spája rám alebo sú spojené šnúrkami. Sú určené pre ľudí, ktorí obľubujú spánok na tvrdšom podklade. Pevné rošty nemajú žiadne pruženie, a preto je potrebné kombinovať ich s mäkšími matracmi. Matrace na pevné rošty by mali byť hrubšie. Na tento podklad sa hodia pružinové alebo taštičkové matrace. Pevné rošty sú voľbou aj pre tých, ktorí sa snažia pri kúpe roštu ušetriť, keďže sú oveľa lacnejšie ako lamelové.

Lamelové rošty odpružia a šetria matrace

Ak túžite po kvalite pre vás a váš spánok, vsaďte na lamelové rošty. Lamelový rošt ochráni vašu chrbticu i matrac. Vďaka pružnosti lamiel matrac nebude toľko namáhaný a jeho životnosť sa predĺži o niekoľko rokov. Na pružné lamely sa samozrejme nehodí každý typ matraca. Platí presne opačné pravidlo ako pre pevný rošt. Matrac určený pre lamelové rošty by mal byť vyrobený z tuhších materiálov. Preto kombinujte lamelový rošt s penovým alebo latexovým matracom. Vďaka tejto kombinácii dosiahnete vlastnosti matraca akými sú poddajnosť a pružnosť.

Hviezda medzi roštmi

Na záver musíme spomenúť ešte jeden typ roštu. Je ním tanierový rošt, ktorý sa právom nazýva aj hviezdou medzi roštmi. Samozrejme, že za prémiovú kvalitu si budete musieť priplatiť. Tanierové rošty vám za vyššiu cenu zabezpečia anatomickú podporu, variabilné nastavenie tuhosti jednotlivých častí roštu a najstabilnejšie rozloženie váhy tela.

 

 

Čítané: 3513 x