Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Vykurovanie rodinného domu - aké máme možnosti?

Datum: 13.04.2021

Pri stavbe nového rodinného domu alebo aj rekreačného objektu pravdepodobne narazíte na veľa prekážok a komplikácií. To býva pri väčších projektoch vcelku štandardná záležitosť. Jednou z výziev, s ktorými sa budete musieť popasovať je domáce kúrenie. Je to skrátka niečo, bez čoho sa žiadny obytný objekt nezaobíde.

Vykurovanie rodinného domu

Pevné palivá - drahé a neekologické

Tuhé palivá ako je uhlie alebo drevo patrili jednu dobu k najpopulárnejším možnostiam vykurovania samostatne stojacich rodinných domov. Doba ale pokročila a domáce kúrenie nie je iba o tom objekt vykúriť. Je to tiež o finančnej stránke veci a v neposlednom rade aj o ekológii. Ak opomenieme ekohrášok a jemu podobné tuhé palivá, všeobecne možno povedať, že tuhé palivá sú skôr na ústupe. A nie je sa čomu diviť - cenovo nevychádzajú práve najlacnejšie a ich spaľovanie má veľký dopad na životné prostredie.

Elektrina - populárny zdroj energie

Domáce kúrenie pomocou elektriny je pomerne kontroverzná téma. Na jednu stranu možno povedať, že sa jedná o čistú energiu. Ak sa však tejto problematike pozrieme pod pokrývku, zistíme, že to nie je tak úplne pravda. To, či je energia čistá môžeme povedať najskôr potom, čo zistíme jej pôvod. Ak elektrická energia pochádza z tepelnej spaľovacej elektrárne, kde dochádza k spaľovaniu niekoľko desiatok ton uhlia denne, len ťažko môžeme takú energiu, hoci elektrickú, označiť za čistú. Druhá stránka veci je tá ekonomická. Vykurovanie elektrinou síce prešlo určitým vývojom, ale rozhodne ho nemožno označiť za lacné. Jedná sa o jeden z najdrahších spôsobov vykurovania. Domáce kúrenie a elektrina skrátka príliš nejdú dohromady.

Ide to aj čisto a lacno

Áno, je to tak. Domáce kúrenie pomocou plynu je skvelá alternatíva k vyššie zmieneným možnostiam vykurovania. Plyn ponúka vysokú energetickú efektivitu, pri jeho spaľovaní dochádza k uvoľňovaniu absolútne nevyhnutného minima škodlivých látok a splodín a jeho ceny sa pohybujú na veľmi dostupnej úrovni. Ak máte možnosť do vášho nového domu zaviesť plyn, rozhodne neoľutujete, ak to urobíte.

Čítané: 3006 x