Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Domáce kúrenie

Datum: 04.05.2021

Malá plynová fľaša je v domácnostiach najčastejšie využívaná na záhradách a terasách, kde svojím majiteľom spríjemňuje čas strávený vonku. Malé plynové bomby je však možné použiť aj v dielňach, nájdu využitie v priemyselných budovách, a nestratí sa ani na chatách a alebo napríklad na stavbách. Možnosti využitia sú naozaj široké.

plynová fľaša

Malá plynová fľaša - ideme na nákupy

Pred nákupom plynovej fľaše si najprv poriadne premyslite, na čo ju vlastne chcete využívať. Iné parametre budete potrebovať pre použitie vonku, iné zase pre vykurovanie vo vnútri. Rolu hrá tiež to, či budete chcieť kúriť pravidelne, a alebo skôr len pri výnimočných príležitostiach. Skrátka a jednoducho, unáhlený nákup môže spôsobiť to, že onedlho pobežíte do obchodu pre inú plynovú flašu. 

Bezpečnosť na prvom mieste

Na rôznych internetových stránkach a fórach sa objavujú dotazy a názory, ktoré úplne nevychádzajú zo skutočnosti, teda nie sú pravdivé. Týkajú najmä funkcia plnenia propanových a propán butánových fliaš. Každý ich užívateľ by mal vedieť, že plniť plynové fľaše inde, než v plniarňach je zakázané. Tento zákaz je však veľmi často zo strany užívateľov porušovaný, a to má negatívny vplyv na bezpečnosť používania. Najväčšie nebezpečenstvo stanovuje pri nesprávnom plnení preplnení fľaše. Každá malá plynová fľaša s čerpaním plynnej fázy má svoj predpísaný odparovacej priestor, ktorý činí spravidla 20% objemu. Tento priestor slúži zároveň ako bezpečnostný priestor pre tlak, ktorý vzniká vplyvom tepelnej rozťažnosti kvapalín, a tou je aj zmes propánu a butánu. Ak nenecháme pri plnení tento predpísaný priestor v plnej miere, k čomu dochádza, ak je fľaša naplnená viac, ako je dovolené, riskujeme jej roztrhnutiu vplyvom stúpajúce okolitej teploty, najmä počas horúcich letných mesiacov. Ak vám niekto naplní fľašu viac ako je predpísané vystavuje vás veľkému nebezpečenstvu. Majte to na pamäti! Určite sa však nemusíte báť a na použitie plynu pre domáce kurenie úplne zabudnúť. Pri dodržaní všetkých bezpečnostných pokynov je plyn ideálne palivo nielen pre domáce kurenie.

Čítané: 2160 x