Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Rekonštrukcia starého domu – na čo treba myslieť

Datum: 27.04.2021

Stavebné úpravy a rekonštrukčné práce je možné začať realizovať až po doručení písomného oznámenia stavebného úradu. V písomnom vyjadrení musíte mať kladný posudok, že proti uskutočneniu podľa priloženej projektovej dokumentácie resp. jednoduchého situačného nákresu úrad nemá námietky.

Rekonštrukcia starého domu

Definícia drobnej stavby podľa zákona

Drobné stavby v zmysle stavebného zákona sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie a ide o nasledujúce stavby:

  • prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 štvorcových metrov a výška 5 metrov. Patria sem napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov zvierat, sauny, úschovne bicyklov (nie garáže).
  • podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 štvorcových metrov a hĺbka 3 metre. Patria sem pivnice a žumpy.
  • Medzi drobné stavby, pri ktorých si treba splniť ohlasovaciu povinnosť, patrí aj vyhotovenie nového oplotenia.
  • Prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu a pripojenie už postavených drobných stavieb a na rozvodné siete a kanalizáciu

Uviedli sme len na úvod základné informácie, ktoré obsahuje kompletný stavebný zákon, a na čo je potrebné nezabudnúť kým stavebná firma prevezme opraty na samotnou stavbou, alebo rekonštrukciou domu. 

V základe podobne, avšak omnoho náročnejšie je to aj pri vybavovaní stavebných povolení, ak sa jedná o novú výstavbu napríklad pre projekt rodinných domov.

Inžinierske služby a stavebný dozor

Pokiaľ nechcete strácať čas vybavovaním rôznych povolení k stavbe na úradoch aj v tomto smere jestvuje na trhu služba, ktorú ponúkajú profesionálne stavebné firmy – služby v oblasti inžinieringu.

Inžinierske služby

Inžiniering predstavuje jednanie a zastupovanie klienta pred príslušnými úradmi vo vzťahu k príprave potrebných dokumentov a zabezpečeniu stanovísk k stavbe.

Administratívna náročnosť stavebných projektov v súčasnosti, vyžaduje množstvo času a informácií, ktoré je potrebné spracovať, poskytnúť a komunikovať s úradmi a všetkými zúčastnenými stranami.

Technický dozor

Komplexné poskytovanie a riešenie stavebných prác tvorí základný pilier práce pre technický dozor, bez ktorých sa nezaobídete aj pri rekonštrukčných prácach na dome.

 

Čítané: 2651 x