Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Vyberte si vhodnú klimatizáciu

Datum: 12.05.2021

Výber tej správnej klimatizácie je pre laika často veľmi náročnou úlohou. Na trhu existuje viacero typov klimatizácií, medzi ktorými je potrebné si vybrať. V dnešnom článku by sme vám radi pomohli s touto úlohou tak, aby ste už toto leto mali váš vnútorný priestor krásne vyklimatizovaný.

Vyberte si vhodnú klimatizáciu

Vo všeobecnosti poznáme hneď niekoľko typov klimatizačných jednotiek vhodných do domácnosti, a to klasickú nástennú klimatizáciu do jednej, alebo viacerých miestností, ďalej podstropnú klimatizáciu, parapetnú klimatizáciu, kazetovú klimatizáciu a v neposlednom rade aj takzvanú kanálovú klimatizáciu. Poďme sa spoločne pozrieť na výhody a nevýhody každej z nich.

Medzi najpoužívanejšie a zároveň aj najuniverzálnejšie klimatizačné jednotky patria klasické nástenné klimatizačné jednotky, pri inštalácií ktorých sa nevykonávajú žiadne zásadné stavebné úpravy interiéru a exteriéru. Môžete ich teda inštalovať aj inokedy, než pri komplexnej rekonštrukcii priestoru. Sú vhodné do menších i väčších priestorov, pretože vynikajú výborným chladiacim výkonom a taktiež pomerne nízkou cenou.

Takáto klíma môže byť dodaná aj vo verzii jednej vonkajšej jednotky s viacerými vnútornými jednotkami, v takom prípade hovoríme o Multisplit klimatizácii. Výborne sa hodí do väčších rodinných domov, kde potrebujete vyklimatizovať až do 5 izieb. K tomu odporúčame aj tepelné čerpadlá.

Výhodou sú nízke prevádzkové náklady ako aj možnosť osobitne ovládať jednotlivé vnútorné klimatizácie pomocou diaľkového ovládača. K vonkajšej jednotke je navyše možné pripojiť aj parapetné, podstropné, alebo kazetové jednotky a vytvoriť tak kombinácie rôznych typov vnútorných jednotiek.

Podstropná klimatizačná jednotka je o niečo luxusnejším riešením, ktoré sa hodí najmä k estetike priestorov s vysokými stropmi. Vďaka svojej konštrukcii a prevedeniu ponúka široké využitie aj v kancelárskych priestoroch, komerčných prevádzkach, či zdravotníckych a gastronomických zariadeniach.

V ponuke je ďalej aj parapetná klimatizácia, ktorá sa, ako už aj z názvu vyplýva, inštaluje pod okno. Využíva sa najmä v priestoroch, v ktorých z nejakého dôvodu nie sú dostupné klasické steny a strop, napríklad v podkroví.

Pre zabezpečenie plnej funkčnosti parapetnej klimatizácie pred ňou nemôže byť umiestnený nábytok. Nemusíte sa báť ani príliš studeného vzduchu v jej blízkosti. Upravený vzduch totiž smeruje nahor, k stropu, čím dokáže efektívne vychladiť každý rozhorúčený priestor.

Riešenie pre komerčné priestory

Okrem už spomínanej podstropnej klimatizačnej jednotky sa do všetkých veľkých, a najmä vysokých, interiérov hodia aj kazetové klimatizácie. Tie dokážu distribuovať vzduch do celého priestoru rovnomerne, vďaka čomu bývajú najčastejšie inštalované do hotelov, gastro prevádzok, prednáškových miestností a rôznych komerčných priestorov.

 

Komplexné riešenie vzduchotechniky v interiéri

Ak pripravujete komplexnú rekonštrukciu interiéru rodinného domu, za zváženie stojí takzvaná kanálová klimatizačná sústava. Tento typ klimatizačných jednotiek sa inštaluje do medzistropných priestorov, obvykle do sadrokartónu, čím výrazne šetrí miesto. Druhou nespornou výhodou je aj estetický vzhľad klimatizácie, ktorá minimálnym spôsobom zasahuje do navrhnutého interiérového dizajnu. Viditeľné sú iba mriežky.

Jedinou nevýhodou tejto voľby je absencia možnosti regulovať každý vývod upraveného vzduchu samostatne, čo v praxi znamená, že celý dom musí byť nastavený na rovnakú teplotu ovzdušia.

Čítané: 2356 x