Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Júl 2024 |
meniny má Božena

Úloha dverí a okien v interiérovom dizajne

Datum: 19.05.2021

Pri stavbe domov a nehnuteľností býval dizajn menej dôležitým aspektom.

Úloha dverí a okien

Úloha dverí a okien v interiérovom dizajne


Pri stavbe domov a nehnuteľností býval dizajn menej dôležitým aspektom. Hlavným zameraním bola životnosť, stabilná konštrukcia, bezpečnosť a komfort. Tieto vlastnosti sú stále veľmi dôležitými faktormi, ale stále dôležitejšiu úlohu v dizajne a konštrukcii zohráva aj štýl a estetika. Časom sa tiež veľmi zmenil materiál a vzhľad dverí a okien, okien a dverí. Z hľadiska svojej funkcie vykonávajú tepelnú a zvukovú izoláciu a bezpečnostné úlohy.

Poďme otvoriť okno do sveta!

Okná môžu byť drevené alebo plastové. Výhodou drevených okien je, že drevo je vetrané, takže je menšia pravdepodobnosť plesní, ale byt môže byť často prievanový. Drevené okná tiež vyžadujú osobitnú starostlivosť, ak chcete, aby mali v nasledujúcich desaťročiach krásny a prirodzený efekt. Plastové okná sú dnes najpopulárnejšie, pretože sa dokonale zatvárajú a bez medzier, takže sú užitočné aj z hľadiska tepelnej a zvukovej izolácie. Vďaka tesneniu bez medzier však môžu steny plesnivieť, takže aj v zime vetrajte niekoľkokrát denne. Použite stropný panel-takpanel

Ak sa nám v ich dome páči prirodzené svetlo, mali by sme do nášho bytu nainštalovať čo najväčšie okná a presklené terasové dvere, pokiaľ to naše možnosti umožňujú. Prichádzajúce slnečné svetlo vytvára teplejšiu a priateľskejšiu atmosféru a dáva majiteľom domov lepší pocit. Veľké sklenené povrchy majú tiež nevýhody. Je to tak preto, lebo sklo odráža zvuky a vytvára ozveny. Ak strávime veľa času v nepríjemne znejúcej ozvenej miestnosti, čoskoro sa dočkáme jej negatívnych účinkov. Môže to viesť k bolestiam hlavy, nervozite a z dlhodobého hľadiska aj k vážnejším chorobám.
Ak chcete vo svojej domácnosti ušetriť energiu, oplatí sa použiť izolované okná. Tieto fľaše sú dosť drahé, takže si ich nemusí dovoliť každý. Odporúča sa zabezpečiť oknám vhodný izolačný materiál, aby sa z miestností udržalo čo najmenej tepla. Švédska akustická spoločnosť vám môže pomôcť: perfectacoustic.se


Ak bývate v starej budove, kde nie je dostatočná tepelná izolácia, alebo ak sú v našom byte veľké plochy okien, môžu byť užitočné akustické clony pohlcujúce zvuk. Tieto textílie majú špecificky absorpčné a tepelnoizolačné vlastnosti. Na rozdiel od tradičných závesov tlmia hluk oveľa efektívnejšie. A s ich tepelnou izoláciou môžeme tiež ušetriť energiu, čo je dôležité nielen pre ochranu životného prostredia, ale aj pre zníženie našich režijných nákladov.
Zvukotesné závesy možno použiť aj ako rolety a vďaka širokej škále farieb a vzorov vyzerajú dobre ako bytové dekorácie.

Neponáhľajte sa spolu s dverami do domu!

Rozmery a typ dverí určuje aj veľkosť a prevedenie nehnuteľnosti. K dispozícii sú jednokrídlové, dvojkrídlové dvere, posuvné dvere a môžu byť vyrobené z dreva, plastu alebo skla. U posuvných dverí môžeme očakávať väčšie medzery ako u bežných dverí. Zvuky sa odrážajú od povrchu sklenených dverí, čo môže mať za následok nepríjemnú akustiku. Tepelne izolované sklo možno použiť aj do dverí, nebude to však lacná zábava. Medzery vo dverách musia byť tiež izolované, ak nechceme, aby cez medzery unikalo teplo. Tepelná izolácia je dôležitá nielen počas zimnej sezóny. Myslite na tepelnú izoláciu aj počas letných horúčav. Ak použijete klimatizáciu, bude z okrajov zle izolovaných dverí vytekať príjemný a studený vzduch a potom bude prúdiť teplý vzduch. Tepelnoizolačné clony umiestnené pred dverami alebo dokonca použité ako rozdeľovač miestnosti účinne znižujú hluk a možno použiť aj na tepelnú izoláciu.
V starších domoch nemusia byť dvere bez medzier. Na drevenú podlahu alebo dlaždice je možné umiestniť zvukové a tepelnoizolačné rohože, ktoré tiež chránia pred prievanom pod dverami. Odhlučnené rohože odvádzajú dobrú prácu aj pred terasou a prednými dverami, proti prievanu a hluku.

Čítané: 3058 x