Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Plynové kúrenie zo zásobníka

Datum: 23.06.2021

Vzhľadom na to, že environmentalisti bijú na poplach a klimatické zmeny pociťujeme na vlastnej koži, čoraz častejšie sa obraciame k ekologickým riešeniam. To platí tak pre spotrebiteľov, ako aj napr. pre vývojárov, ktorí týmto spôsobom zvyšujú konkurencieschopnosť svojej ponuky. 

Plynové kúrenie zo zásobníka

Jedným z takýchto riešení je vykurovanie domu plynom zo zásobníka. Dôležitým argumentom sú aj náklady, pretože v súčasnosti sú náklady na vykurovanie kvapalným plynom veľmi podobné ako v prípade obľúbeného ekologického uhlia a určite nižšie v porovnaní s elektrickou energiou. Výhodou skvapalneného plynu je aj odstránenie potreby prevádzkovať a budovať kotolňu, ako aj možnosť stavať domy na lacných pozemkoch bez prístupu k zemnému plynu alebo tepelnej sieti. Inštalácia nádrže na kvapalný plyn je dobrým riešením na miestach, kde je sťažený prístup k iným palivám, najmä k sieti zemného plynu.

Ekologické domáce kúrenie

LPG je palivo, ktoré sa vyrába v procese rafinácie ropy. Vykurovanie LPG je ekologické, pretože pri jeho spaľovaní sa uvoľňuje o 20 % menej oxidu uhličitého ako pri spaľovaní vykurovacieho oleja a o 50 % menej oxidu uhličitého ako pri spaľovaní uhlia. Pri spaľovaní LPG nevznikajú žiadne škodlivé prachy, vďaka čomu plyn nie je toxický a v prípade úniku neznečisťuje pôdu ani podzemné vody.

Plynové kúrenie zo zásobníka má mnoho výhod. Inštalácia takejto nádrže je pomerne jednoduchá a rýchla. LPG nevyžaduje samostatný sklad paliva, vykurovací systém na LPG je bez údržbový a jeho inštalácia je úplne bezpečná. Okrem toho je LPG univerzálny a môže poháňať všetky plynové spotrebiče v dome, ako napríklad kotol ústredného kúrenia alebo sporák. Nádrž na kvapalný plyn môže byť inštalovaná na povrchu zeme alebo úplne zakopaná. Výber riešenia je určený povrchom pozemku a hladinou podzemnej vody.

Aký druh nádrže na kvapalný plyn?

Nádrže na LPG sa ponúkajú v dvoch variantoch v závislosti od miesta inštalácie. Existujú nadzemné nádrže na kvapalný plyn – rýchlo sa inštalujú, odporúčajú sa pri vysokej hladine podzemnej vody. Podzemné nádrže sa odporúčajú pre menšie pozemky a tesnejšie budovy. Keďže sú neviditeľné, nenarúšajú architektúru priestoru.

Pri výbere nádrže na kvapalný plyn sa zohľadňuje aj potreba plynu vyjadrená v kg/h, ktorá vyplýva z výkonu zariadení poháňaných plynom. Referenčným bodom je tu odparovacia kapacita plynu z nádrže. Závisí to od veľkosti nádrže, jej obsahu a teploty okolia, možnosti umiestnenia konkrétnej veľkosti nádrže a frekvencie dopĺňania paliva – v závislosti od spotreby plynu.

Na vybudovanie zariadenia je potrebné vypracovať projekt a získať stavebné povolenie od okresného úradu. Zákazník si musí sám zabezpečiť geodetický plán a získať stavebné povolenie. Zákazník je tiež povinný vykonať výkopy pre prípojky.

Čítané: 2099 x