Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

LPG nádrž

Datum: 18.08.2021
LPG sa môže do domu dodávať dvoma spôsobmi: z nádrže umiestnenej na pozemku alebo z podzemnej nádrže. Výber vhodného riešenia závisí okrem iného od hladiny podzemnej vody na pozemku, rozlohy pozemku a tiež od z estetických hľadísk. 
LPG nádrž

Nádrže na kvapalný plyn pre domácnosti, nadzemné aj podzemné, majú rôzne objemy, ktoré sa vyberajú podľa potrieb, od 2700, 4850 alebo 6400 litrov. Pri výbere veľkosti zásobníka sa zohľadňujú tieto skutočnosti: spotreba plynu, možnosť umiestnenia konkrétnej veľkosti zásobníka – je potrebné splniť podmienky vzdialenosti pre danú veľkosť pozemku a podmienky zástavby, frekvenciu tankovania – vyplývajúcu z veľkosti zásobníka a spotreby plynu.

Kedy si vybrať nadzemnú nádrž?

Nadzemná nádrž sa umiestňuje na základovú dosku s hrúbkou 12 až 20 cm, ktorá by mala vyčnievať nad povrch terénu. Ide o lacnejšie a jednoduchšie riešenie, aj z hľadiska inštalácie. Nadzemnú nádrž možno používať takmer za akýchkoľvek podmienok, čo je dôležité, je možné ju používať aj pri vysokej hladine spodnej vody.

Nadzemná nádrž si však vyžaduje väčší pozemok, pretože vzdialenosť od nádrže k domu, plotu alebo cestám musí byť min. 3 metre (s objemom 2700 litrov). Nevýhodou tohto riešenia je aj skutočnosť, že výrazne zasahuje do usporiadania domáceho priestoru.

Kedy sa rozhodnúť pre podzemnú nádrž?

Oveľa estetickejšia a diskrétnejšia je podzemná nádrž. Vidieť môžete len kryt nádrže, pretože je zhora zakrytý vrstvou zeminy s hrúbkou približne 60 cm. Máme teda voľnosť pri zariaďovaní záhrady.

Podzemná nádrž sa používa aj vtedy, keď sa nadzemná nádrž nezmestí na pozemok. Podzemné riešenie potrebuje iba 1 m od budovy alebo plota (s objemom 2700 litrov).

Inštalácia podzemnej nádrže je drahšia ako zriadenie nadzemnej nádrže, ale vzhľadom na voľný rozvoj pozemku stojí za zváženie.

Miesto pre nádrž – čo ešte treba zohľadniť?

Pri plánovaní umiestnenia zariadenia na kvapalný plyn je potrebné pamätať na zabezpečenie pohodlného prístupu k pozemku, aby sa k nemu mohla ľahko dostať cisterna s plynom, ktorá bude nádrž dopĺňať. Ak je nádrž umiestnená vo vzdialenosti najviac 35 až 50 metrov od hranice pozemku, cisterna nemusí vchádzať na pozemok. Zvyčajne ide o dĺžku hadice, ktorá sa používa na prívod paliva.

Čítané: 2236 x