Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Opraviť potrubie je možné aj bez búrania

Datum: 29.11.2021

Havárie vodovodných potrubí alebo kanalizácie patria medzi nočné mory majiteľov bytov, domov, obchodov či polyfunkčných domov. Predstava búrania, zásahov do terénu a odstavenia vody na niekoľko dní nie je príjemná.

Opraviť potrubie je možné aj bez búrania

Viete, že opraviť potrubie a odstrániť rôzne inštalačné poruchy sa dá aj bez búrania? Riešenie sa volá sanácia.

Pri havárii neváhajte a vyhľadajte profesionálov

Prasknuté potrubie a iné inštalačné poruchy riešte ihneď v momente ich vzniku. Odkladať tieto zásahy kvôli obavám z drahej opravy nie je na miesta. Porucha sa môže rozšíriť do celého inštalačného systému a týmto spôsobom sa predražiť o desiatky eur. Oprava kanalizácie alebo potrubia sa robí až po detekcii poruchy. Pomocou kamier sa zmonitoruje celý systém a presne sa lokalizuje postihnuté miesto. Predídete tak zbytočnému búraniu na miestach, kde nie je potrebný zásah. Dávajte si však pozor na to, komu zveríte opravu do rúk. Havarijná služba by mala mať dobré recenzie, nonstop dostupnosť služieb a neúčtovať si napríklad obhliadku miesta či samotné privolanie. Až po obhliadke by mala byť stanovená cena a presne vysvetlená metóda opravy spolu s termínom dokončenia prác.

Ako sa realizuje sanácia potrubia

Na sanáciu potrubia alebo kanalizácie sa využívajú technológie, ktoré sú maximálne šetrné k okoliu. Pri oprave sa technika zameria len na narušené miesta. Vďaka sanácii sa vo väčšine prípadov vyhnete búraniu, výkopovým prácam a zásahom do terénu. Podľa typu a rozsahu poruchy sa sanácia potrubia vykonáva rôznymi metódami.

Tlakový nástrek a metličkovanie

Metóda tlakového nástreku sa využíva na opravu dažďovej kanalizácie a odpadových potrubí. Je vhodná na opravu porúch v stúpačkách a interiéri. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o tlakové nanášanie špeciálneho typu epoxidovej živice, ktorá veľmi rýchlo tvrdne. Táto živica je zároveň extrémne pevná. Pomocou metličky sa roztiahne po celom potrubí, ktoré bude plniť svoju funkciu ako keby bolo úplne nové.  

Vložkovanie pomocou sanačného rukáva

Počas vložkovania, pri ktorom sa využíva sanačný rukáv, ide o niečo náročnejšiu sanáciu určenú pre opravy a renováciu dlhšej časti potrubia. Sanačná vložka stmelí zvetrané alebo opotrebované vnútro rúry pomocou pôsobenia tmeliacej hmoty a stabilného tlaku. Týmto spôsobom sa dosiahne stmelenie častí potrubia bez nutnosti jeho výmeny. Potrebné je dočasné odstavenie vody a oprava trvá jeden až dva dni.

Vložkovanie pomocou packera

Vložkovanie pomocou packera sa využíva na opravu menších častí potrubia. Môže ísť o potrubie zdeformované, prasknuté alebo prevalené. Adekvátna tmeliaca hmota sa do porušenej časti potrubia zavádza na povrchu sanačného vzduchového vaku. Vak sa v mieste poškodenia nafúkne a hmota sa nechá niekoľko hodín vytvrdnúť.

 

Čítané: 2890 x