Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

PARKETY „RYBIA KOSŤ“

Datum: 30.11.2021

Pri navrhovaní interiéru obvykle začíname plánovaním podlahy. Pekného a zaujímavého efektu dosiahneme tým, že miesto rovných drevených dosiek do podlahovej krytiny zakomponujeme geometrické vzory.

PARKETY „RYBIA KOSŤ“

Najčastejším a najznámejším štýlom parkiet je vzor rybej kosti. Parkety „rybia kosť“ sa používajú veľmi často, pretože do priestoru vnesú sofistikovanosť a eleganciu.

Vzor rybia kosť je tradične najobľúbenejšou formou ukladania parkiet. Z priestoru s týmto vzorom vyžaruje nádych histórie a tradície a s kombináciou vhodných farieb, rozmerov a materiálov vykúzlite novodobý a moderný design.

A kde vznikol názov rybia kosť?

Vzor rybej kosti získal názov podľa kostry sleďa. Skladá sa z obdĺžnikov (herringbone) či paralelogramov (chevron), ktoré sú rozdelené do opakujúceho sa symetrického vzorca v tvare písmena V a tvoria tak svoj charakteristický kľukatý efekt.

Najstaršie ukážky vzoru rybej kosti boli nájdené v šperku starodávnej egyptskej šľachty a v látkach z antického Ríma. V rímskom impériu vzor rybia kosť používali pri dláždení ciest, čím vytvorili mimoriadne trvácne a stabilné dopravné tepny.

Aký je rozdiel medzi parketami Herringbone a Chevron?

Na prvý pohľad sa zdá, že ide o rovnaký štýl podlahy. Ak sa však pozriete detailnejšie, nájdete rôzne tvarované dosky a tým pádom aj odlišný vzor. Ako chevron, tak i herringbone sú čím ďalej obľúbenejšie, pretože interiéru dodávajú osobitý a luxusní nádych.

Parkety chevron alebo francúzska rybia kosťdrevené podlahy so špeciálnym vzhľadom vzoru chevron, alebo písmena V. Boli špeciálne navrhnuté pre vytvorenie tohto efektu.  Jednotlivé dosky sú o dosť kratšie a užšie ako klasické dosky. Konce sú odrezané pod uhlom 30, 45 alebo 60 stupňov tak, že spoločne tvoria špičku.

Herringbone alebo rybia kosť je tradičný vzor pre položenie parkiet. Dosky sú menšie ako klasické dosky, uhly majú 90 stupňov a striedavým ukladaním v tvare písmena V vytvárajú charakteristický kľukatý vzor rybej kosti.

Rozdiely medzi štýlmi parkiet chevron a herringbone sú nasledujúce:

  • konce dosiek chevron sú odrezané v uhle 30, 45 alebo 60 stupňov,
  • uhly dosiek u parkiet herringbone merajú 90 stupňov,
  • dosky chevron vytvárajú vzor v tvare písmena V, stretávajú sa v spoločnom bode a vytvárajú špičku,
  • dosky parkiet herringbone vytvárajú charakteristický kľukatý vzor s uhlom 90 stupňov.

                CHEVRON                                              HERRINGBONE

Ako chevron, tak i herringbone používame s rôznymi druhmi dreva, v rôznych rozmeroch, spracovaniach, dekoroch, s rôznymi povrchmi.

Poskytujú nadčasový luxusný vzhľad a sú čím ďalej obľúbenejšie.

Pre viac informácii kontaktujte špecialistov z Floor Experts.

 

Čítané: 2236 x