Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Dvojvrstvové a trojvrstvové parkety – prednosti a vlastnosti

Datum: 17.12.2021

Na trhu existuje celý rad výrobkov, ktoré sa líšia podľa typu základnej nosnej dosky. Základné rozdelenie parkiet je podľa počtu vrstiev, z nich sú zložené, môžu to byť dvojvrstvové, príp.

Dvojvrstvové a trojvrstvové parkety – prednosti a vlastnosti

Trojvrstvové parkety. V samotnom začiatku môžeme dvojvrstvové parkety rozdeliť na dva typy, v závislosti na tom, aká je jej ich podporná vrstva, trojvrstvové parkety tak môžu byť zostavené i z viac než troch vrstiev.

Niektoré parkety majú základnú dosku zo smreku, iné dvojvrstvové parkety tak majú základnú dosku z HDF (drevovláknitá doska s veľkou hustotou, anglicky high density fiberboard).

Nižšie vysvetlíme základné vlastnosti oboch typov podlahových krytín, čím vám chceme uľahčiť výber a obmedziť ho iba na tie, ktoré zodpovedajú vašim potrebám.

Dvojvrstvové parkety – 1. voľba pre podlahové vykurovanie

Dvojvrstvové parkety sa celou svojou plochou lepia na zem a predstavujú preto skvelú zvukovú izoláciu. Keďže majú dvojvrstvové parkety malú konštrukčnú hrúbku, a tým pádom aj nižšiu hodnotu tepelnej odolnosti, sú tak najvhodnejšie pre montáž na potery s teplovodným podlahovým vykurovaním.

Vrchná vrstva dvojvrstvových parkiet

Vrchná vrstva je u dvojvrstvových parkiet nazývaná tiež nášľapnou vrstvou a je vyrobená z ušľachtilého, tvrdšieho dreva, s hrúbkou od 2,5 mm do 4 mm. Vrchnú vrstvu tvorí najčastejšie dub, buk, jaseň, orech alebo čerešňa. Vrchná vrstva parkiet je obnoviteľná, možno ju brúsiť a viackrát renovovať, čo znamená, že sa ľahko udržuje.

Nosná doska

Spodná vrstva, resp. nosná časť, je vyrobená z mäkšieho dreva (smrek) alebo HDF a je priečne spojená s vrchnou vrstvou ušľachtilého dreva.

Pri výbere parkiet má okrem vzhľadu kľúčový význam aj ochrana dreva, čo znamená, že priestory s veľkým zaťažením vyžadujú lepšie ošetrené parkety, spálňa a iné menej namáhané priestory zasa naopak menej ošetrené drevo.

Prednosti dvojvrstvových parkiet

Prednosť dvojvrstvových parkiet spočíva vo väčšej miere stability dreva pri teplotných rozdieloch. Z týchto dôvodov a vďaka prierezom v spodnej vrstve (čo umožňuje rýchlejšiu tepelnú priestupnosť), sú najvhodnejšie pre podlahové vykurovanie. Klasické parkety majú väčšiu hustotu a zmena teploty má podstatne väčší vplyv na zmeny na parketách. 

Trojvrstvové parkety

Ako je zrejmé z ich názvu, skladajú sa trojvrstvové parkety z 3 vrstiev. Existujú dva spôsoby montáže: môžeme ich pokladať ako plávajúcu podlahu (parkety so zacvakávacím systémom montáže) alebo lepiť po celej ich ploche (systém spájania parket pero-drážka). V prvom prípade hovoríme o suchom montážnym systéme pokladania parkiet, hoci aj tieto podlahy sa dajú lepiť po celej svojej dĺžke na podklad. Prednosťami plávajúcej podlahy sú jednoduchá a rýchla montáž. Ihneď po dokončení montáže je podlaha pripravená na použitie. Montáž s lepením zase znižuje možnosti škrípania a zvukov pri chôdzi.

Vrstvy trojvrstvových podláh:

Vrchná vrstva: vrchná vrstva je vyrobená z ušľachtilého dreva, o hrúbke aspoň 2,3 mm. Používajú sa hlavne dreviny: dub, jaseň, buk, javor, orech nebo čerešňa.

Prostredná vrstva: prostredná vrstva je vyrobená z mäkkého dreva (smrek, ihličnany, …).

Spodná vrstva: má funkciu stabilizátora celej konštrukcie podlahy a je najčastejšie vyrobená z dreva ihličnanov.

Prednosti hotových trojvrstvových parkiet

Základnými výhodami sú výdrž, dlhá životnosť, rýchla a jednoduchá montáž a použitie ihneď po dokončení montáže. Parkety je možné namontovať priamo na poter s podlahovým vykurovaním, aj keď častejšie sa pre tieto účely používajú dvojvrstvové parkety.

Záver

Napriek opačnému presvedčeniu nie je trvanlivosť parkiet podmienená vrchnou vrstvou parkiet, ale kvalitným prevedením, špičkovým zlepením vrstiev, presnosťou výroby, odbornou montážou a koniec koncov tiež správnou údržbou podláh. Ďaleko viac informácií o podlahových krytinách sa dozviete u našich odborníkov, preto ich navštívte v showroomoch Floor-Experts v Bratislave a Prešove. Špecializovaní poradcovia vám s radosťou pomôžu vybrať podlahovú krytinu, ktorá vašim priestorom dodá výnimočný charakter.

 

Čítané: 2797 x