Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Oplatí sa investovať do solárnych panelov?

Datum: 06.04.2022

Téma využívania energie slnka je v poslednom čase stále viac skloňovaná a súčasné trendy zdražovania energií jej na popularite vôbec neuberajú.

investovať do solárnych panelov

Zdá sa, že čím vyššie pôjdu ceny elektrickej energie, tým viac ľudí bude minimálne rozmýšľať nad možnosťami využitia solárnej energie vo svoj prospech.

Začiatky sú ťažké, dôležité je však urobiť prvý krok

Solárne panely nie sú na trhu žiadnou novinkou, no ich využitie v bežných domácnostiach nie je až takou samozrejmosťou. Ich efektivitu ovplyvňuje množstvo faktorov, z ktorých niektoré ovplyvniť vieme, iné nie. Ak sa však stavba nachádza v lokalite, kde je počas dňa dostatok slnečného žiarenia a jej orientácia dáva vhodné predpoklady na montáž solárnych panelov, nie je na škodu povenovať sa tejto problematike o trochu viac.

Pre začiatok je tu cenovo prijateľná možnosť využívania solárnej energie na ohrev teplej vody. Riešenie, ktoré hlavne viacčlenným rodinám určite prinesie želaný efekt úspory energie. Vďaka slnečným kolektorom na ohrev vody tak môže domácnosť využívať možnosti solárnej energie desiatky rokov. Spoločnosť Smartsystems dokáže na požiadanie celý návrh fotovoltaiky vypočítať a nadimenzovať tak, aby jej produkcia bola dostatočná vzhľadom na veľkosť rodiny a spotrebu energií. Práve ohrev teplej vody pomocou solárnych panelov by mohol byť prvým krokom na ceste k využívaniu energie zo 100 % obnoviteľného zdroja.

Fotovoltaika včera, dnes a zajtra

Fotovaolatické riešenia výroby energie prešli dlhú cestu, kým dospeli do bodu, keď sú relatívne dostupné aj bežnému človeku. Vždy sa však vynára pochybnosť, či sú tieto riešenia aj návratné a ekonomické, pretože o ich prínosoch na životné prostredie asi nikto nepochybuje. To, či sa fotovoltaika skutočne bežnej rodine oplatí, je otázka, na ktorú sa odpovedá len veľmi ťažko. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že návratnosť využitia fotovoltaiky je úzko spätá s pohybom cien elektriny. A práve kolísanie cien či výraznejšie zdražovanie vedie stále viac domácností k riešeniam, ktoré im aspoň sčasti dokážu istú časť energie vyrobiť a následne tak aj čo-to ušetriť.

Možno sme ešte nedospeli do štádia, v ktorom by sme vďaka fotovoltaike mohli zabezpečiť úplnú sebestačnosť domácností, no malými krôčikmi sa k tejto méte približujeme. Iste to ešte pár rokov potrvá, kým budeme schopní využívať 100 % vyprodukovanej energie fotovoltaikou, no zatiaľ je celkom namieste pokúsiť sa aspoň o čiastočné úspechy.

TIP NA ZÁVER: Vedeli ste, že prebytky energie vytvorené solárnymi panelmi viete využívať aj na nabíjanie elektromobilov

 

Čítané: 2834 x