Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Na finálnu cenu rodinného domu vplýva viacero faktorov. Ako sa dá pri stavbe ušetriť?

Datum: 05.07.2022

Stavba rodinného domu rozhodne nie je lacná záležitosť. Na to, aby ste získali aspoň hrubý odhad, koľko bude vaše budúce bývanie vo finále stáť, potrebujete mať vopred ujasnené všetky svoje požiadavky a očakávania.

Na finálnu cenu rodinného domu vplýva viacero faktorov.

Veci sa začnú ešte viac rozjasňovať výberom ideálneho pozemku a následne tvorbou vhodného projektu. Aj na tejto životnej investícii však viete ušetriť nemalé peniaze. Ako na to?

Menší a jednoduchší sa rovná lacnejší

Každý ďalší meter štvorcový navyše znamená aj ďalšie výdavky. Približne sa táto suma pohybuje v rozmedzí 700 až 1500 EUR/m2, čo rozhodne nie je zanedbateľná položka. Dobre si preto premyslite, akú veľkú obytnú plochu pre vás a svoju rodinu skutočne potrebujete. Projekty bungalovov sú v tomto prípade azda najvďačnejším riešením. 

A keď si vyberiete projekt z katalógu, ušetríte ešte pred začatím stavby. Menší dom znamená aj menšie výdavky po nasťahovaní, za čo si v budúcnosti určite poďakujete.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý vplýva na celkovú sumu konečnej stavby, je jeho tvar. Komplikované tvary so zložitými detailmi sú pracné na realizáciu, pomalšie a drahšie. Jednoduchá logická dispozícia je základom ako ušetriť teraz aj v budúcnosti.

Konečnú sumu ovplyvní aj výber pozemku

Spravidla sa ceny pozemkov mimo centra mesta pohybujú v prijateľnejších hodnotách. Výnimkou ale môžu byť novovznikajúce štvrte či lukratívne časti mesta, za ktoré si v niektorých prípadoch priplatíte ešte viac. Na škodu preto nie je urobiť si prieskum trhu a zvážiť aj bývanie ďalej od mesta. Vtedy však prihliadajte aj na iné skutočnosti, napríklad na to, ako dlho budete musieť ráno dochádzať do práce, prípadne, aké sú v danej lokalite možnosti verejnej dopravy. 

Ak chcete ušetriť nemalé peniaze, vyhnite sa pozemkom s polorozpadnutými domami, ktoré budete musieť na vlastné náklady odstrániť. Najvhodnejší je rovinatý pozemok. Ten si zvyčajne nevyžaduje ďalšie extra nákladné úpravy, ponúkne vám viac možností pri výbere projektu a zjednoduší aj celú realizáciu stavby, čo predstavuje ušetrený čas aj finančné prostriedky.

Čas sú peniaze

Rýchlejšia stavba znamená nižšiu výslednú sumu za prácu a, pri neustálom zvyšovaní cien, aj za materiál. Navyše, čím skôr sa presťahujete, tým skôr sa zbavíte výdavkov za aktuálne dočasné bývanie. Ideálne je sťahovať sa hneď, ako bude dom obývateľný so všetkými základnými nevyhnutnosťami. Skutočne to nemusíte odkladať až do momentu, keď vyberiete posledné doplnky na police nad televízor. Viaceré práce sa dajú dokončovať priebežne po nasťahovaní.

Priložte ruku k dielu

Stavba domu na kľúč je síce najpohodlnejšia forma nového bývania, ale aj jedna z najdrahších. Svojpomocná výstavba je zase mimoriadne náročná vo viacerých smeroch a len málokto si na ňu trúfne. Ideálnym kompromisom, ktorý vám môže pomôcť ušetriť, je čiastočná svojpomoc. Čo sa dá, to si na stavbe realizujte vlastnými silami, ostatné práce nechajte na odborníkov.

Paradoxom je, že šetriť úplne všade dokáže vo výsledku váš dom poriadne predražiť. Škrtať rozpočet na nesprávnych miestach môže navyše vplývať na kvalitu celej stavby, a tak by ste si týmto krokom mohli spôsobiť nemalé problémy v budúcnosti. Naopak, šetrenie na správnych miestach vám v konečnom dôsledku zníži náklady na stavbu, ale aj bývanie, ktoré bude spoľahlivo slúžiť aj ďalším generáciám.




Zdroj: pexels.com

Čítané: 2734 x