Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Menšie izby v domácnosti musia byť využité naplno. Ako na to?

Datum: 29.07.2022

Bývanie v menších priestoroch nie je ničím výnimočné. Nie každý má potrebu, preferencie alebo prostriedky na veľké nehnuteľnosti. V takomto prípade je ale nutné vyťažiť z malého priestoru čo najviac. Poradíme vám, ako na to.

Menšie izby v domácnosti

Miesto na spanie - rozťahovacia posteľ

Posteľ je nevyhnutným kusom nábytku v každej domácnosti a len ťažko sa bez pohodlného miesta na spanie zaobídete. Ak bojujete s priestorom, vhodnou voľbou pre vás môže byť rozťahovacia posteľ, ktorá môže poslúžiť ako gauč a zároveň aj ako dvojlôžko, pričom cez deň zaberie len polovičné miesto. A to sa oplatí! Okrem toho v nej nájdete aj praktický úložný priestor, napríklad na uskladnenie perín a vankúšov.

Posuvné dvere a skryté úložné priestory

Posuvné dvere na vstavanej skrini na mieru a skryté úložné priestory v nej sú skvelým spôsobom, ako pridať do malej domácnosti ďalší skladovací priestor bez toho, aby zaberal príliš veľa miesta. Posuvné dvere sú k dispozícii v rôznych farbách, materiáloch a štýloch a sú užitočné na ukrytie predmetov, ako je televízor či audiovizuálne vybavenie, ale aj knihy, oblečenie alebo iné zbierkové predmety.

Pre efektívnejšiu organizáciu predmetov v vstavanej skrini využívajte praktické organizéry - prútené koše sú štýlovou alternatívou ku košom z látky. Sú veľmi podobné tým textilným, ale zvyčajne sú vyššie, čo z nich robí skvelú voľbu na uskladnenie menších vecí.

Udržujte správnu stratégiu osvetlenia

Osvetlenie je jedným z najdôležitejších prvkov každej domácnosti. Môže vytvoriť alebo zničiť vzhľad a atmosféru vášho priestoru. Ak chcete dosiahnuť moderný a štýlový vzhľad menších izieb, skúste investovať do niekoľkých stolových lámp vedľa postele (ideálne rozkladacej) alebo pohovky. Pracovné lampy sú tiež skvelým spôsobom, ako dodať viac svetla a charakter priestoru, ktorý by inak mohol pôsobiť temne a fádne. Ak chcete pôsobiť luxusnejšie a útulnejšie, skúste investovať do stmievateľných alebo bezdrôtových nástenných svietnikov. Tie tvoria teplé a intímne prostredie tým, že sa odrážajú od stien.

Tip: Ak sú vaše steny ozdobené obrazmi, nasmerujte osvetlenie tak, aby ste ich zvýraznili a užívali si na ne pohľad aj večer. Siahnuť môžete aj po obrazových lampách.

Použite farbu na zväčšenie malého priestoru

Farba môže byť buď vaším najlepším priateľom, alebo najhorším nepriateľom, pokiaľ ide o malé priestory. Ak sa vám zdá, že váš priestor je trochu stiesnený, skúste doň vniesť jasnú farbu, ktorá mu dodá rozmer a zlepší náladu. Napríklad žltá farba vytvára príjemnú a veselú atmosféru. Pri výbere farby nezabudnite zohľadniť ostatné prvky v miestnosti, napríklad nábytok a doplnky. Ak sa rozhodnete pre tmavší tón, uistite sa, že výber nie je príliš depresívny.

Farbu môžete použiť aj na rozdelenie malej domácnosti na rôzne oblasti - použitím jednotlivých farebných stien alebo závesov môžete vizuálne oddeliť funkčné zóny vášho obytného priestoru, napr. spojenú spálňu s pracovňou či kuchyňu s obývačkou. Rovnakú rozdeľovaciu funkciu však môže spĺňať aj nábytok (pohovka do tvaru L, ktorá vymedzí oddychovú zónu, vysoká komoda, rozťahovacia posteľ atď.).

 

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

 

 

Čítané: 2539 x