Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Aj v záhrade sa pohrajte so svetlom

Datum: 30.07.2022

Počasie sa na našom území stáva čoraz teplejšie. Veľkú časť roka je možné stráviť na terase alebo v záhrade. Je na škodu, keď tieto priestory správne neosvetlíte a po zotmení ste nútení sa premiestniť do interiéru.

Aj v záhrade sa pohrajte so svetlom

Aj zo záhrady a terasy dokážete správnym osvetlením spraviť priestory, kde môžete tráviť večery bez obmedzení. Možností svietenia v exteriéri sú veľké a dávajú priestor vašej fantázii.

Ako osvetliť krytú terasu

Vhodne riešená terasa umožňuje prepojenie interiéru a exteriéru. Prakticky je možné získať miesto navyše, ktoré zväčší obytné priestory. Populárne sú napríklad zastrešenia vo forme pergol, z ktorých prvé miesto v praktickosti vyhrávajú bioklimatické varianty. Ide vlastne o zastrešenie tvorené sklápacími lamelami. Lamely sa dajú otáčať rôznym smerom a dokonca úplne zaklopiť. Ak doplníte pergolu zasklením, tak je pobyt na terase možný počas celého roka. Takýto priestor je nutné správne osvetliť. Na terasu sa dá zaviesť elektrina, takže môžete podobne ako vo vnútri vsadiť na lustre a nástenné lampy. Praktické sú kĺbové lustre, ktoré je možné dĺžkovo nastaviť a dosiahnuť týmto spôsobom dokonalé svietenie v mieste posedenia tvoreného záhradným nábytkom. Na terase dobre vyzerajú podhľadové svietidlá umiestnené na stene. Ak sa vám podhľadové svietenie nepáči, kúpte si nástenné lampy a rozmiestnite ich na miesta, kde túžite mať okrem hlavného svietenia náladové osvetlenie. Zvýraznenie línií a okrajov terasy dosiahnete pomocou zapustených svietidiel, ktoré sa dajú vsadiť do podlahy. Zapustené svietidlá plnia dekoratívnu i ochrannú funkciu a pôsobia profi dojmom. Upozorňujú na hrany a okraje terasy. Ako doplnkové svietenie môžete využiť aj LED pásy, ktoré zvýraznia dekoračné predmety.

Ako osvetliť záhradu a bazén

V priestoroch, ktoré nie sú kryté strechou je nutné myslieť na bezpečnosť i na životnosť osvetlenia. Do exteriéru sú určené LED pásy a ledkové osvetlenie, ktoré má IP krytie vyššie ako 65. IP krytie je vlastne ukazovateľom toho, ako LED svietidlo odoláva vlhkosti, prachu a iným nečistotám. Vďaka vyššiemu IP krytiu je možné LED pásy nalepiť v okolí bazéna alebo nimi osvetliť skalku. Na efektívne až priam dramatické osvetlenie kríkov, stromov a iných rastlín slúžia LED reflektory. Podobne ako iné typy LED svietidiel sa predávajú s vyšším IP krytím, sú ľahké a ich tvar je kompatibilný. Tieto vlastnosti umožňujú LED reflektory umiestniť na akékoľvek miesto v záhrade. LED reflektorom odporúčame osvetliť aj vstupnú bránu či garáž. V tomto prípade je vhodné kúpiť LED reflektor s pohybovým senzorom. 

 

 

Čítané: 2661 x