Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Viete, ako sa správne starať o posteľnú bielizeň?

Datum: 06.09.2022

Spomínate si na to, ako naše babičky dávali periny deň čo deň na zábradlie či do okna, aby ich pobozkalo slnko?

Viete, ako sa správne starať o posteľnú bielizeň

Večer nádherne voňali a boli vydezinfikované hrejivými slnečnými lúčmi. Dnes však veľakrát túto možnosť nemáme. Ako sa teda postarať o posteľnú bielizeň, aby bola hygienicky čistá a dlho si zachovala krásne farby a kvalitu?

Postarajte sa o svoj paplón a vankúš v každom ročnom období

To, čo robili naše babičky a mamky, sa ešte aj dnes ukazuje ako správne riešenie. No na to, aby mráz alebo slnečné lúče vydezinfikovali paplón a vankúš, postačí vyvetrať ich v okne polhodinu až hodinu. Najskôr ich však dôkladne pretrepte, aby získali nadýchaný tvar. Najideálnejšie je spraviť tak hneď ráno po zobudení. Možno máte vo zvyku chvatne upratať posteľ, aby ste mali v spálni čím skôr poriadok, avšak tým si nijak nepomôžete. Potešia sa iba roztoče žijúce v perinách, ktoré obľubujú teplé a vlhké prostredie.

A hoci moderné paplóny a vankúše sú zhotovené z antialergických materiálov či s úpravou proti roztočom, mali by ste im v tejto misii pomôcť aj vlastným pričinením. Ak si prezriete etiketu na svojom paplóne či vankúši, zistíte, či ich môžete v prípade potreby oprať v práčke alebo nechať zaniesť do čistiarne.

Ako udržať posteľnú bielizeň v čistote a kvalite po dlhé roky

Keďže vieme, že počas noci dokáže naše telo vypotiť až 1,5 litra tekutín, zasiahnutá nie je len plachta, posteľné obliečky, ale aj samotný paplón a vankúš, ktoré časom preberú nepríjemný zápach či škvrny.

Väčšinu paplónov a vankúšov môžete oprať na 60 stupňoch, avšak najlepšie so špeciálnymi pracími prostriedkami bez enzýmov, na nízkych otáčkach a bez žmýkania. Vypratý paplón a vankúš potom nesušte na priamom slnku. Takto sa o svoje periny postarajte trikrát do roka a budete spať v hygienickom prostredí.

Máte špecifické potreby pri spánku a rozhodli ste sa využívať anatomický vankúš? Na trhu ich nájdete v rôznych veľkostných, tvarových a materiálových prevedeniach. Isto vás zaujíma, či počas prania vankúš nepríde o svoje jedinečné vlastnosti, ako je antialergická úprava alebo tvar.

Pravda je taká, že anatomické vankúše do práčky ani sušičky nepatria. Keďže sa vyrábajú z pamäťovej peny, je potrebné preprať ich ručne. Do vane napustite vlažnú vodu, pridajte trochu pracieho gélu a vankúš postláčajte. Potom ho poriadne prepláchnite čistou vodou a nechajte vysušiť na pevnom podklade, najlepšie na uteráku, ktorý nasaje vlhkosť.

A čo údržba posteľných obliečok?

Aj vy milujete vôňu čistej posteľnej bielizne? Pod ňu sa nepodpisuje len vhodne zvolený prací prostriedok, ale takisto žehlenie, ktoré vydenzifikuje posteľné obliečky. Vytvorte si zvyk meniť ich raz či maximálne raz za dva týždne. To isté platí aj pre plachtu. Tak získate istotu, že sa o svoje periny nebudete deliť aj s roztočmi.

Tie sa doslova snažia dostať sa vám pod kožu. Vieme, čo všetko sa na posteľných obliečkach a plachtách hromadí počas noci. Nie je to len náš pot, ale takisto zvyšky suchej, odumretej kože, drobné chĺpky a podobne.

Tak sa posteľ nestáva rajom len pre nás, ale aj mikroorganizmy. Posteľné obliečky perte na 60-tke prevrátené naruby a po dôkladnom preschnutí ich nezabudnite prežehliť. Dobrým spôsobom, ako sa pohodlne vyspať, je voliť posteľnú bielizeň podľa materiálu, z ktorého je zhotovená.

Zatiaľ čo v lete oceníte príjemný krep, v zimných mesiacoch zahreje flanel. Aj materiál posteľných obliečok zohrá úlohu v tom, či sa vo svojej posteli spotíte viac alebo menej. Prajeme vám krásne sny!

 

Zdroj: https://www.pexels.com/

Zdroj: https://unsplash.com

Čítané: 2691 x