Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aký materiál využiť na zateplenie plochej strechy?

Datum: 22.09.2022

V tomto článku si predstavíme 2 najznámejšie materiály, ktoré sú využívané pri zatepľovaní plochých striech, a porovnáme ich vlastnosti.

Aký materiál využiť na zateplenie plochej strechy?

Investícia do zateplenia plochej strechy sa vám dokáže veľmi rýchlo vrátiť, ak využijete správny materiál, a odbornú pracovnú silu.

Pocítite to hlavne na úspore energie minutej na vykurovanie, pretože kvalitné zateplenie zabráni veľkej časti úniku tepla. Málokto vie, že až 40% z celkových teplotných strát v budovách vzniká práve kvôli nedostatočne izolácii strechy.

Vykonať izoláciu plochej strechy sa vám oplatí z viacerých dôvodov. Hlavným cieľom izolácie je zabrániť úniku tepla z budovy počas zimných mesiacov. Naopak v lete, kedy väčšinu ľudí trápia horúčavy, tak izolácia chráni váš dom od prieniku vonkajšieho tepla, a vy si tak môžete užívať príjemnú izbovú teplotu, bez potreby spustenia klimatizácie. Taktiež zabraňuje vzniku väčších teplotných rozdielov, ktoré by mohli neskôr spôsobiť plesne, alebo iné problémy. Rovnako, ak vás trápi zatekanie strechy, tak zateplenie vám pomôže zbaviť sa tejto nepríjemnosti.

Určite sa pýtate, že aký materiál by ste teda mali zvoliť. Možno vás to prekvapí, ale zateplenie plochej strechy polystyrénom nie je úplne najlepšia voľba. Patrí síce medzi najpoužívanejšie materiály pri izolácii striech, ale stále disponuje určitými nedostatkami. Bavíme sa tu o nasiakavosti, nepriedušnosti, nedostatočnej pevnosti pre aktívnu pochôdznosť, či pomerne rýchlej degradácii v strešnom plášti. Taktiež je potrebná hrubšia vrstva pri pokladaní na plochú strechu, čo v konečnom dôsledku navýši rozpočet potrebný na zateplenie plochej strechy. Má však aj svoje výhody, medzi ktoré patrí priaznivá cena, malá objemová hmotnosť, a možnosť vytvárať spádové vrstvy.

Ak hľadáte kvalitný materiál, ktorý dlho vydrží, a je aj cenovo dostupný, tak určite odporúčame zvoliť PIR dosky. Jedná sa o polyuretánové panely, ktoré sú špeciálne určené hlavne na izoláciu plochých striech. Vynikajú hlavne svojou odolnosťou voči vzdušnej vlhkosti, či schopnosťou byť vodoodpudivé v celom svojom objeme. Vďaka svojej pevnosti sú plne pochôdzne, takže aj v prípade, že budete musieť ísť kvôli niečomu na svoju plochú strechu, nemusíte sa báť, že poškodíte izoláciu. Navyše v porovnaní s polystyrénom majú PIR dosky pri rovnakej hrúbke materiálu až o 80% lepšie tepelno-izolačné vlastnosti.

Nie všetko závisí len od materiálu, ale aj od spôsobu jeho montáže. Zateplenie plochej strechy je investícia na niekoľko desaťročí, preto si zvážte, komu dáte túto prácu na starosť. Odporúčame vždy využívať iba firmy s dlhoročnými skúsenosťami, akou je napríklad spoločnosť Gamat. Ich odborníci vám zabezpečia profesionálne vykonanú prácu, využitie kvalitných materiálov, a dlhú životnosť vašej strechy.

 

Čítané: 2434 x