Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Rekonštrukcia domu, ktorú vám preplatí štát? Informujte sa o podmienkach

Datum: 26.09.2022

V živote každého z nás nastane chvíľa, keď si povieme, že je načase zaobstarať si modernejšie a komfortnejšie bývanie.

Rekonštrukcia domu

Ceny energií idú hore, a ak sa vieme aspoň čiastočne postarať o to, aby sme neplatili zbytočne veľa, teraz je najvyšší čas niečo s tým urobiť.

Zatepliť dom a vymeniť starú strechu, okná alebo dvere je to najhlavnejšie, no často aj najdrahšie na zozname prác. No vy môžete mať to šťastie, že vašu rekonštrukciu preplatí štát.

Rekonštrukcia domu s možnosťou dotácie

Cez staré okná sa predierajú často aj strašidelné zvuky, opotrebovaný kotol praská a neohrieva, ako by mal, už v septembri zapínate kúrenie, pretože domácnosť si nedokáže udržať optimálne teplo... To je ten moment, keď si poviete, že je načase dom zrekonštruovať.

Ak žijete v staršom dome alebo ste si kúpili dom v pôvodnom stave, najdôležitejšie sú nové okná, vchodové dvere, kotol na kúrenie, kontrola stavu radiátorov a výmena či zateplenie strechy. Ak vám to úspory alebo úver dovolia, treba si vyčleniť pár tisícok aj na zateplenie fasády domu. Tieto základné kroky sa postarajú o vaše pohodlie, ale takisto menšie účty za energie.

V neľahkej dobe, ako je tá dnešná, veru počítame každé euro, a ak je práve rekonštrukcia domu dotovaná štátom jedným z možných spôsobov, ako si poradiť, prečo sa do projektu nezapojiť? Vedeli ste, že na Slovensku sú predajne, kde vám za štátom schválenú a jednotnú cenu vypočítajú, či vaša rekonštrukcia domu môže byť dotovaná?

Odborné výpočty a množstvo rozhodujúcich podmienok prenechajte špecialistom, a ak spĺňate všetky podmienky, ešte za vás aj vyplnia žiadosti a dokumentáciu potrebnú k získaniu dotácie. Cieľom je zlepšiť energetickú hospodárnosť v slovenských domácnostiach a zvýšiť motiváciu ľudí žiť úsporne a ekologicky. Preto sa dbá aj na materiálové zloženie produktov použitých pri rekonštrukcii.

Od rekonštrukcie fasády až po interiérové dvere

Minimálne 30-tisíc domácností v rokoch 2022 až 2026 môže po splnení podmienok prijať od štátu dotáciu. Vo vybraných miestach na Slovensku vám vysvetlia celý proces, vypracujú energetický certifikát pred rekonštrukciou a po nej, odporučia realizačné firmy na konkrétne rekonštrukčné práce alebo aj osobne dodajú a namontujú produkty zo svojej ponuky.

Či to budú nové plastové okná, vchodové dvere, tieniaca technika, alebo interiérové dvere, s veľkou pravdepodobnosťou na ne ešte aj dostanete zľavu. Zaobstarali ste si fotovoltaické panely, tepelné čerpadlo, rekuperáciu alebo solárny kolektor na ohrev vody? Nové zdroje tepla a energií sú takisto dotované štátom. Dotácia od štátu vám môže preplatiť nádrž na dažďovú vodu, poplatok za odstránenie azbestu, novú garážovú bránu, zelenú strechu, ale aj rolety.

Dôležitým vstupným krokom je vypracovanie projektu energetického hodnotenia domu, ako aj východiskového stavu po rekonštrukcii. Ak výsledok ukáže ušetrenie aspoň 30 % až 60 % energií, potom vám dotáciu na obnovu domu schvália až do hodnoty 14 000 eur. Pokiaľ usporíte viac ako 60 % energií, máte možnosť získať dotáciu až v hodnote 19 000 eur.

Do ôsmich až dvanástich (ak sa čaká na kolaudáciu) mesiacov od schválenia žiadosti ste potom povinní rekonštrukciu realizovať. Trápi vás, že rekonštrukciu domu máte už dávno za sebou a táto skvelá príležitosť nechať si ju preplatiť prišla až teraz? Nezúfajte, žiadosť je možné podať aj v prípade, že bola vaša rekonštrukcia vykonaná  spätne od roku 2020. Navštívte predajne Ekoprofil a informujte sa o možnostiach dotácií osobne.

 

Zdroj: freepik.com

 

Čítané: 2501 x