Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Praktické zariadenie malého bytu

Datum: 01.12.2022

Ceny bytov astronomicky rastú, a preto mladým ľuďom neostáva nič iné, ako sa uskromniť v malom byte. Pre páry bez detí sú malé byty ideálne aj z hľadiska úspory energií.

Praktické zariadenie malého bytu

Malé priestory majú svoje úskalia. Je nutné, aby všetko malo svoje miesto, nábytok bol rozumne rozostavaný a predovšetkým multifunkčný. Aký nábytok a iné zariadenie kúpiť do malého bytu?

Maximum úložného priestoru

Do malého bytu sa snažte kúpiť nábytok, ktorý má úložný priestor. Zabudnite na dekoratívne pohovky na nožičkách alebo manželské či detské postele s kovovým rámom. Naopak rohová pohovka do obývačky s obrovským úložným priestorom je to pravé, čo v malom byte nesmie chýbať. Praktické bývanie je o tom, že sa snažíte nájsť také kúsky nábytku, ktoré sa dajú využiť viacúčelovo. Napríklad aj malý servírovací stolík môže slúžiť ako konferenčný stolík a odkladací priestor v jednom. Stačí, aby ste našli taký stolček, ktorý má pod doskou skrinku. Alebo kúpte menší stolček s dutým stredom, do ktorého môžete uložiť deku a vankúše. Podobne sú na tom taburetky alebo lavice na chodbu, ktoré sa otvárajú a vo vnútri majú tajný úkryt.

Stohovateľný a rozkladací nábytok

Ďalšími kúskami nábytku v malom byte by mali byť stohovateľné stoličky a rôzne typy rozkladacieho nábytku. Stohovateľné stoličky alebo bedničky dokážete zložiť nad seba a vznikne vám priestor, kde môžete cvičiť. Rozkladacie stolčeky alebo stolčeky, ktoré je možné zasunúť k stene sú tiež veľmi dobrý nápad. Zostavy a steny nemusíte kúpiť v celku, vyberte si jednotlivé kúsky, ktoré poskladáte ako lego a môžete ich variabilne premiestňovať.

Malé, veľké nápady

Niekedy aj malé nápady dokážu v byte urobiť veľký priestor. Napríklad posteľ, ktorá je umiestnená pod stropom. Budete síce musieť vyliezať po schodíkoch, ale pod posteľou vám zostane miesto na vstavanú skriňu alebo na pracovný kútik. Ak máte byt, ktorý sa skladá z kuchyne s obývačkou a spálne, vsaďte na zasúvacie predeľovacie steny. Vyhýbajte sa ťažkým a veľkým dekoráciám. Snažte sa využiť čo najviac holé steny, kde zavesíte poličky alebo skrinky. Otvoriť celý priestor dokážu posuvné dvere, ktoré sa zasúvajú do puzdra v stene.

Optické zväčšenie priestoru

Aby ste sa v malom byte necítili ako vo väzení, vyhnite sa tmavým farbám. V interiéri využite čo najviac skla a zrkadiel. Veľa spraví vhodné osvetlenie, ktoré sa dá výškovo nastaviť. Umne po byte rozmiestnite doplnkové svietenie – bodové lampičky, zapustené svetlá a LED pásy.

 

Čítané: 2414 x