Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Výber vhodnej podlahy do bytu: aké sú výhody a nevýhody jednotlivých typov?

Datum: 19.12.2022

Je veľmi prirodzené, že výberu podlahovej krytiny do nášho príbytku venujeme značnú pozornosť a úsilie, ktorými sa snažíme dosiahnuť útulnosť, funkčnosť či žiadaný vizuálny efekt. Mnohokrát býva základom pre tvorbu zvyšku interiéru.

Výber vhodnej podlahy do bytu

Predsa len, je to jedna z prvých vecí, ktorá upúta vašu pozornosť ak vojdete do  miestnosti. Vyberáme a inštalujeme ju s veľkou radosťou medzi prvými, no zároveň jej výmenu alebo opravu odkladáme do poslednej chvíle, keďže to býva pomerne náročný proces.

Kritérií na podlahu býva naozaj neúrekom. Ale je vôbec možné nájsť podlahu, ktorá by spĺňala rad požiadaviek bez výrazných kompromisov? Dovolím si tvrdiť, že áno. Zorientovať sa pri výbere podláh vám určite poradia v špecializovaných predajniach, kde vám odborníci vedia vysvetliť rozdiely, previesť materiálmi či dokonca aj poradiť pri inštalácii. Preto je dobré mať aspoň nejakú predstavu o tom, čo chcete v interiéri podlahou docieliť, aké parametre by mohla mať, prípadne aký rozpočet ste si na to vyčlenili. No hlavne, na návštevu takejto predajne si treba vyhradiť dostatok času a nebáť sa pýtať akékoľvek otázky. Z predajne by ste mali odchádzať s novými informáciami, so vzorkami či katalógmi a kontaktom na predajcu, ktorý s vami bude individuálne riešiť potrebné náležitosti. 

Poďme rozobrať zopár hlavných špecifík našich podláh pre lepšiu orientáciu. Či to bude podlaha do novej či existujúcej nehnuteľnosti, či len izba alebo celý priestor, je vždy potrebné prihliadať na viacero aspektov a pozerať na dané požiadavky komplexnejšie.

Drevené podlahy

Dlhodobo najvyhľadávanejšie drevené podlahy ponúkajú klientom široké možnosti čo sa týka farieb a prevedenia, ale aj rozpočtu či celkovej hrúbky podlahy. Nie je žiadnym tajomstvom, že drevo je najvhodnejší materiál do ľudských obydlí. Avšak treba brať na zreteľ jeho vlastnosti a charakteristiky, aby Vám mohlo slúžiť dlhé roky. Je prirodzene teplé na dotyk, tlmí hluk, interiéru dodáva punc originality a rokmi ho viete renovovať či opravovať. Je však citlivé na vlhkosť, resp. sucho v interiéri. Preto ak obľubujete teplé vyhriaté byty alebo si radi zakúrite v zime v krbe, môže sa to odzrkadliť aj na vašej podlahe. 

Aj napriek snahe výrobcov vytvoriť čo najodolnejšiu povrchovú úpravu, drevo ostane vždy drevom a s prípadnými defektmi pri bežnom používaní podlahy treba jednoducho rátať. Preto miestnosti ako predsieň či kuchyňa môžu dať tejto podlahe zabrať, ale pri dodržaní pár zásad je možné ju inštalovať aj do takých miest. Vhodnejšie je drevo do obývacej časti či do izieb, kde navodí útulný a luxusný charakter. Patričná údržba zabezpečí ochranu a bezproblémové užívanie podlahy a oddialenie prípadnej celoplošnej renovácie. V neposlednom rade, možnosť lokálnych opráv alebo drobných korekcií býva veľkou výhodou.

Dlho boli drevené podlahy považované za nie veľmi vhodný materiál na podlahové vykurovanie, o čom by sa dalo veľa polemizovať. Výrobcovia podláh sú si vedomí, že takmer každá nová nehnuteľnosť disponuje týmto typom vykurovania. Preto je väčšina drevených podláh v súčasnosti konštruovaná s ohľadom na tento fakt. Nájdete preto drevené podlahy rôznej hrúbky, najčastejšie v rozmedzí 10 - 15mm. Platí samozrejme, čím tenšia podlaha, tým lepší a rýchlejší je prestup tepla, resp. inak prechádza teplo vrstvenou podlahou a inak masívnou. Avšak, odporúčame vyberať aj samotné podlahové vykurovanie tak, aby ste nemali v budúcnosti problém položiť na neho akýkoľvek druh podlahy od dlažby až po drevo.

Zaobstaranie drevenej podlahy z hľadiska ceny aj inštalácie sa radí skôr k tým drahším/náročnejším krytinám. No pri správnom prevedení prác a výbere podlahy od overených dodávateľov vám bude slúžiť po generácie.

Laminátové a vinylové podlahy

Novšie materiály ako laminátové alebo vinylové podlahy si za posledné roky našli obľubu hlavne kvôli dostupnejšej cene či rýchlejšej inštalácii.

Laminátové podlahy sa radia k tvrdým odolným podlahám, preto sú obzvlášť vhodné do miestností s vyšším pohybom, napr. obývačky aj do intenzívnejšie využívaných priestorov ako sú kancelárie. Ak disponujú aj dodatočnou vodeodolnou úpravou, s ešte väčšou obľubou ich volia zákazníci do kuchyne či vstupných chodieb. Tu však platí, že za kvalitný laminát si zákazník aj priplatí a rozdiel v cene a kvalite je citeľný. Výsledný efekt stojí však za to, mnohokrát sú podlahy na nerozoznanie od dreva, sú mimoriadne odolné a praktické na údržbu. Čo môže byť malou nevýhodou je ich na pocit chladnejší povrch či klopkajúci zvuk  (pociťujú hlavne majitelia domácich zvierat alebo aktívnych detí). Aj toto sa dá do značnej miery potlačiť kvalitnou podložkou s akustickými vlastnosťami či dokonca podlahu celoplošne nalepiť. Trendom však stále ostáva používanie podložiek, ktoré okrem vyššie spomínaného tlmenia zvuku môžu slúžiť aj ako dodatočná izolácia.

Pri vinylových alebo kompozitných podlahách posúvajú výrobcovia hranice dizajnu ešte ďalej. Na výber je nespočetné množstvo drevených dekorov, ktoré verne zobrazujú vzhľad, a pri niektorých výrobkoch aj štruktúru dreva. Čerešničkou na torte sú kameninové a dlažobné motívy, kde je to niekedy na nerozoznanie od ich originálnej predlohy, pričom práve povrchovo príjemnejší vinyl ide do popredia. Oproti vyššie spomínaným, sú vinylové podlahy flexibilnejšie, a teda môže dochádzať k ich pracovaniu. Preto je obzvlášť dôležité vyberať overeného výrobcu, dbať na kvalitu materiálu alebo prihliadať na certifikáty, ktoré daná značka uvádza. Nakoľko ide o konštrukčne tenký materiál, tu spomenieme dôležitosť prípravy správneho podkladu, na ktorý sa bude podlaha následne inštalovať. Práve hrúbka materiálu ho predurčuje ako veľmi vhodnú podlahu na podlahové vykurovanie a je tiež obľúbenou voľbou pri rekonštrukciách. Vodeodolnosť, jednoduchá údržba a atraktivita prevedenia ho radia k obľúbeným krytinám do akejkoľvek miestnosti, vrátane kuchyne či kúpeľne. Aj keď sa vinyl javí ako mimoriadne odolný, na mechanické poškodenie je náchylnejší ako napríklad laminátová podlaha a pri nešetrnom užívaní alebo podcenení kvality je veľmi ťažké ho opraviť.

Korkové podlahy

Korkové podlahy alebo kombinácia korku s iným materiálom stále dobre funguje a aj takýto typ podláh má svojich fanúšikov. Pre ich prírodný charakter, teplý príjemný povrch a tlmený zvuk sa s obľubou inštalujú predovšetkým do izieb alebo obývacej miestnosti. Spracovanie povrchov prešlo rokmi veľkými zmenami a aj takéto podlahy sa vyrábajú v zaujímavých prevedeniach od tých klasických s drevenou štruktúrou, až po dizajnové kúsky, ktorými viete spestriť interiér. Keďže je to stále prírodný materiál, treba byť opatrný s vodou, resp. aj príliš mokrá údržba vie podlahe uškodiť.

Kľúčový je preto váš životný štýl, určenie si aspoň základných požiadaviek na typ podlahy a ostatné už môžete nechať na nás. Dalo by sa povedať, že môžete mať akúkoľvek podlahu v akejkoľvek miestnosti. Treba len zohľadniť špecifiká daného materiálu a požiadavky na jednotlivé druhy podláh, a napríklad aj drevená podlaha v kúpeľni bude dlhé rohy krásne slúžiť.

Náš každodenný život sa odohráva na podlahách a je len na nás, ako ho chceme žiť, ako si ho chceme dotvoriť a spestriť, do akej miery sme ochotní sa o podlahu starať a čo všetko jej dokážeme „odpustiť“.

 

Čítané: 2594 x