Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Čo robiť, ak máte problém so strechou?

Datum: 26.01.2023

Strecha si vyžaduje určitú starostlivosť, aby vydržala dlhšie. Bohužiaľ, aj keď je správne udržiavaná, v priebehu rokov sa môže poškodiť. Hoci je plynutie času jednou z príčin zhoršenia stavu, existujú aj iné príčiny, ktoré v mnohých prípadoch nemôžeme ovplyvniť. Napríklad vlhkosť, zlá inštalácia alebo predchádzajúce opravy.

problém so strechou

Aké problémy môžete mať so strechou?

Jedným z najčastejších problémov so strechou je zatekanie a vlhkosť. Ak existuje nejaký činiteľ, ktorý môže spôsobiť poškodenie strechy, je to voda. Tento problém zvyčajne vzniká z rôznych dôvodov. Jedným z nich je zlá hydroizolácia, ktorá umožňuje prenikanie vody do domu. To vám môže spôsobiť veľké problémy nielen na streche, ale v interiéri domu. Preto je dôležité, aby ste sa o svoju strechu starali.

Ak chcete, aby vaša strecha vydržala oveľa dlhšie, najlepšie je ju hydroizolovať. Je to najpraktickejšia možnosť v prípadoch, kedy sa použitý materiál dá obnoviť. Ak je vo vašom prípade strecha veľmi poškodená, najlepšie bude ju vymeniť. Ak je konštrukcia vážne poškodená, stratíte čas a peniaze na jej obnovu.

Existuje mnoho prípadov, kedy sa ľudia pokúšajú o opravu, ale nie je taká účinná. Použitie materiálov, ktoré nie sú vhodné pre určité typy striech, môže spôsobiť škody. Častou chybou je použitie materiálov, ako je cement alebo plast, na kovové strechy. Tie v žiadnom prípade nie sú vhodné na tento účel. Nesprávne opravy môžu časom spôsobiť trvalé problémy, preto je najlepšie ich včas odstrániť.

Ako opraviť a udržiavať strechu?

Na vykonanie správnej opravy je potrebné zohľadniť materiál vašej strechy. Dôležitý je aj odborník na danú oblasť, ktorý vám poradí s technikou aj s výberom najkvalitnejších materiálov. V poslednej dobe je veľmi obľúbeným materiálom betón. Považuje sa za dobrý vďaka svojej životnosti - minimálne 15 rokov alebo viac. Veľkou výhodou betónovej strechy je, že si ju môžete nainštalovať sami (samozrejme, za predpokladu, že máte správne vybavenie). V tomto prípade by boli pre vás najvýhodnejšie formy na betónové dosky.

Každý typ inštalácie si vyžaduje inú starostlivosť a údržbu. Niektoré sú odolnejšie ako iné. Je úplne bežné, že sa časom začnú kaziť vplyvom prostredia.

Najlepšie je vykonávať pravidelné kontroly. Nemusíte byť odborníkom na strešné krytiny. Minimálne raz ročne skontrolujte stav strechy. Ak je to možné, mala by sa skontrolovať aj spodná strana strechy, či nebola poškodená vlhkosťou. V ideálnom prípade by mal strechu kontrolovať aj odborník na údržbu striech, ale menej často - každých päť rokov.

Dávajte pozor na bežné problémy, ako je voda alebo ak sa odlupuje časť strechy. Úplné zanedbanie strechy z dlhodobého hľadiska povedie k vyšším nákladom. Musíte neustále kontrolovať jej stav, aby ste mohli odstrániť prípadné problémy skôr, ako sa stanú neopraviteľnými.

Uistite sa, že v blízkosti strechy nie sú konáre stromov. Ak sú, skráťte ich, aby sa netreli alebo neprevísali cez strechu. Ak máte komín, dbajte najmä na to, aby sa nad komínom alebo príliš blízko neho nenachádzali žiadne konáre, čím sa zabezpečí dobré vetranie a zníži sa riziko požiaru.

Pravidelne čistite dlaždice a škáry. Nielen od špiny, ale aj od vtáčích hniezd, pavúkov, hmyzu a húb. To isté platí pre televízne antény a akékoľvek iné predmety inštalované na streche.

Čítané: 2919 x