Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ochráňte vašu stavbu pred vodou vhodnou hydroizoláciou

Datum: 28.02.2023

Hydroizolácie striech patria medzi najčastejšie práce v rámci rekonštrukcií budov. Vedeli ste však o tom, že tak môžete činiť aj pri spodnej stavbe?

Ochráňte vašu stavbu pred vodou vhodnou hydroizoláciou

Máte problémy s nepríjemným zatekaním vašej strechy po daždi? Zdajú sa vám teploty v dome počas leta neúnosné? Hydroizolácia plochej strechy je tým správnym riešením.

Nepusťte vodu cez strechu do interiéru

Práve tento typ strechy býva v našich končinách najviac využívaným. Hydroizoláciou jej pozitívne vlastnosti využijete naplno. Zabráni prieniku vody do stavebnej a strešnej konštrukcie, teda následne aj do vnútorných priestorov stavby. Nemusíte ju realizovať po celej ploche strechy, stačí v priestoroch, kde by mohla voda narobiť najväčšie škody. V domácnosti ide hlavne o kúpeľne, v exteriéri o terasy či práve ploché strechy. Je len na vás, či vám bude viac vyhovovať polyetylénová, plastová alebo živičná hydroizolácia (rozdeľujú sa podľa využitého materiálu).

Základy sa izolujú natrvalo, zvoľte kvalitný materiál

Ako sme už spomenuli, izolovať takýmto spôsobom nemusíte len strechy. Svoje nesporné výhody má aj hydroizolácia spodnej stavby. Môže totiž ísť o kľúčový faktor pre životnosť a spoľahlivosť stavby. Pozor však na kvalitne odvedenú prácu. Na rozdiel od strechy sa k nej už nedostanete, teda ju nemôžete opraviť. Zvoľte teda radšej kvalitný materiál, ktorý bude dostatočne odolný. Izoláciu využívame z troch základných dôvodov:

  • Izolácie voči tlakovej vode: Využitie nájde v situácii, ak sa základy stavby nachádzajú pod úrovňou hladiny spodnej vody.
  • Izolácia proti negatívnym vplyvom zemnej vlhkosti: Ak sú základy nad úrovňou hladiny spodnej vody
  • Izolácia odolávajúca gravitačnej vode: Ak objekt ohrozujú prívalové dažde, teda pri stekajúcej vode.

Akú hydroizoláciu si môžete zvoliť?

  • Plastové fólie (nenáročná príprava a jednoduchá aplikácia, výborná mechanická odolnosť)
  • Stierkový izolačný materiál (ľahké a rýchle aplikovanie, a to aj dokonca pri nevyzretom a nerovnom betóne)
  • Asfaltové pásy (cenovo dostupné)

 

Zdroj obrázku: WIROJE PATHI / Shutterstock.com

Čítané: 2335 x