Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Elektrické podlahové vykurovanie: Aké sú najväčšie benefity?

Datum: 29.03.2023

Rekonštruujete svoj príbytok či staviate nový dom? Isto potom stojíte pred otázkou, aký typ vykurovania zvoliť. Klasické radiátory nie sú príliš estetické, a síce trh ponúka aj rôzne oku lahodiace dizajnové kúsky, zaberajú v miestnosti zbytočný priestor - a čo je najdôležitejšie, radiátory spravidla nie sú príliš efektívne.

Elektrické podlahové vykurovanie

Elektrické podlahové kúrenie je skvelou a najmä modernou alternatívou, ktorú si zamilujete. Poďme sa spoločne pozrieť na najdôležitejšie benefity, ktoré tento typ vykurovania ponúka.

Rovnomerné rozloženie tepla pomocou sálania

Vysvetlime si najprv princíp šírenia tepla u radiátorov. Radiátory majú menšiu plochu: aby sme dosiahli požadovanú teplotu v miestnosti, je potrebné ich vyhriať na vyššie teploty – okolo 60°C - 80°C. Vzduch v okolí radiátora je prehriaty a má odlišnú hustotu než chladnejší vzduch v miestnosti, v dôsledku čoho dochádza k prúdeniu vzduchu a šíreniu tepla v miestnosti. Miestnosť však nie je vyhriata rovnomerne.

Elektrické podlahové vykurovanie nefunguje na princípe prúdenia vzduchu, ale prevažne na princípe sálania mierneho tepla z väčšej plochy a to pri výrazne nižších teplotách: postačí okolo 30°C až max. 40°C. Sálanie je výrazne efektívnejšie: vďaka nemu sa zohrievajú steny, nábytok aj ľudia v miestnosti – podobne ako na slnku či pri peci, od nich sa potom zohrieva okolitý vzduch. Rozvody podlahového kúrenia sú rozložené v podlahe rovnomerne, čím zaisťujú rovnakú teplotu v celej miestnosti.

Menej prachu, viac zdravia a komfortu

Na rozdiel od prúdenia vzduchu, sálanie nevíri prach, vďaka čomu je skvelou alternatívou pre  ľudí trpiacich alergiami či astmou. Nevysušuje vzduch v miestnosti a tak nedráždi dýchacie cesty a oči. Zároveň môže slúžiť ako prevencia proti kĺbovým ochoreniam a prechladnutiam: nohy zostávajú v teple. Teplotu každej miestnosti možno regulovať samostatne a prispôsobiť si teplotu individuálnym potrebám. Slúžia k tomu termostaty na podlahové kúrenie.

Úspora, vysoká životnosť a bezúdržbovosť

Dostatočný tepelný komfort je dosiahnutý aj pri nižšej teplote, čím zároveň dochádza k úspore energií a tým aj nákladov na vykurovanie. Počiatočná investícia sa tak rýchlo vráti. Na inštaláciu podlahového kúrenia sa používajú vykurovacie rohože a káble, prípadne vykurovacie fólie. A ak je podlahové kúrenie navrhnuté a nainštalované odborníkmi, môže nám podlahové vykurovanie slúžiť desaťročia pri takmer nulovej potrebe údržby.

A čo povedať záverom? Elektrické podlahové kúrenie na rozdiel od nevzhľadných radiátorov je ukryté v podlahe, nezaberá priestor a nenarúša tak charakter miestnosti. Interiér dokáže vyhriať na príjemné teploty a vďaka svojím zdravotným benefitom či úspore energií bezpochyby stojí za zváženie.

 

 

 

 

 

 

 

Čítané: 2721 x