Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Asfaltové pásy na ploché strechy

Datum: 20.04.2023

Hydroizolácia je neodmysliteľnou súčasťou plochej strechy, pretože chráni dom pred zrážkovou vodou, alebo topiacim sa snehom. Existujú dva najpoužívanejšie typy hydroizolácie a to stierkové – sem patria napríklad tekuté lepenky, alebo povlakové, ako napríklad PVC fólie a asfaltové pásy.

Asfaltové pásy na ploché strechy

Asfaltové pásy sú efektívnou možnosťou, ako zlepšiť ochranu plochej strechy na budove. Jedná sa o pásy z asfaltových materiálov, ktoré sa aplikujú na povrch strechy, aby ju chránili pred vlhkosťou a poveternostnými vplyvmi.

Modifikované asfaltové pásy sú veľmi obľúbenou voľbou pre svoju nenáročnosť prípravy, aplikácie aj údržby a dlhú životnosť. Okrem toho zlepšujú izolačné vlastnosti plochej strechy, čím sa minimalizuje únik tepla a chladu z budovy.

Inštalácia asfaltových pásov je jednoduchá a rýchla bez nutnosti invazívneho zásahu do strechy. Pred samotnou realizáciou je nutné pripraviť podklad, na ktorý sa asfaltové pásy budú pokladať. Ten musí byť pevný a čistý, nesmie na ňom byť prach, hrdza či iný druh znečistenia, alebo starého materiálu, ktorý má tendenciu odlupovať, alebo trúsiť sa. Strecha nesmie mať ostré hrany, ktoré by mohli prederaviť hydroizoláciu, dlho zadržiavanú vodu a omietky a betóny musia byť vyzreté. Zaujímavosťou je, že podklad môže byť vlhký, ale nie zamrznutý, preto sa ťažko vykonáva v mrazoch. Na takto pripravenú plochu sa nanesie penetračný náter, ktorý je potrebné potiahnuť aj po atiku, kam budú asfaltové pásy siahať. Asfaltové pásy sa natavia pomocou plameňa a ťahajú sa už od vyvýšeného okraju. Natavený pás sa postupne dôkladne pritláča k povrchu a roluje ďalej po ploche strechy až po druhý okraj a atiku.

Asfaltové pásy na ploché strechy sú vyrobené z vysoko odolných materiálov, ktoré sú imúnne voči vplyvom počasia a slnečnému UV žiareniu. Nevyžadujú žiadnu špeciálnu údržbu, vďaka čomu dlhodobo šetria náklady na opravy. Strecha je vďaka nim pochôdzna a tak je možné naplno využiť celú jej plochu. Medzi najkvalitnejšie modifikácie patria tipy APAO a APP, ktorých výhodou je životnosť – vplyvom extrémnych podmienok a starnutia nepraskajú. Sú vystužené polyesterovou nosnou vložkou čo umožňuje až 85 % rozťažnosť materiálu bez toho, aby sa porušil.

Kvalitná hydroizolácia strechy si vyžaduje nízke náklady na údržbu a dlhú životnosť, čím je z dlhodobého hľadiska ekonomickým riešením, hoci vstupná investícia môže byť vyššia než pri iných typoch izolácie striech. Aplikácia asfaltových pásov by mala byť vykonávaná odborníkmi so skúsenosťami v tejto oblasti. Poradí vhodné riešenie pre váš konkrétny typ strechy a zaručí kvalitu vykonanej práce. Medzi týchto odborníkov patrí spoločnosť Gamat, ktorá zabezpečuje v rámci širokého portfólia svojich služieb hydroizolácie striech.

Čítané: 2820 x