Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Najlepšie ochladzovače vzduchu

Datum: 23.05.2023

Ak sa chcete pripraviť na prichádzajúce horúčavy, zaobstarajte si ochladzovač vzduchu, ktorý vás príjemne schladí. Trh ponúka nespočetné množstvo ochladzovačov, ale ako si vybrať ten najlepší?

Ochladzovač vzduchu

V tomto článku vám predstavíme, na čo sa pri výbere zamerať, aby ste boli s výberom čo najviac spokojní.

Ochladzovač vzduchu funguje na veľmi jednoduchom princípe. Nasáva teplý vzduch, ktorý je v konkrétnej miestnosti, a následne tento vzduch prechádza cez vodné filtre a ochladzuje sa, zatiaľ čo sa mu dodáva vlhkosť. Potom sa ochladený vzduch uvoľňuje späť do miestnosti cez mriežky na základe ventilátora. Na zvýšenie účinnosti ochladzovania sa môže do spotrebiča pridať ľad alebo mrazené boxy do nádržky s vodou.

V prvom rade však musíte vedieť aj fakt, že ochladzovač nie je to isté ako klimatizácia, a teda na základe vyššieho popisku je aj jasné, že ide o úplne iný pricíp fungovania. Ochladzovač nemá taký chladiaci výkon ako klíma, a preto od neho nemôžete očakávať veľmi veľké ochladenie vzduchu v miestnosti. Na druhej strane sa však nemusíte obávať možných zdravotných problémov, ako pri klimatizácii.

Tento spotrebič disponuje rôznymi parametrami, na ktoré sa pri nákupe oplatí zamerať. Na trhu je dostupné množstvo možností a hľadanie toho, ktorý vyhovuje vašim požiadavkám, nemusí byť jednoduché. Dôležité vlastnosti zahŕňajú funkcie a potrebnú údržbu. Ďalšie podrobnosti a faktory, na ktoré sa pri kúpe zamerať nájdete nižšie.

Príkon ochladzovača

Tento parameter udáva, koľko energie bude zariadenie potrebovať na svoju prevádzku (v jednotkách W alebo kW). Našťastie, spotreba elektrickej energie je pri týchto spotrebičoch zvyčajne nízka, pričom jednoduchšie modely majú príkon okolo 5 W. Najvýkonnejšie ochladzovače vzduchu môžu mať až 200 W. Priemerný príkon sa pohybuje v rozmedzí od 30 do 70 W. Ak chcete ochladzovač s väčším výkonom, zamerajte sa na modely s vyšším príkonom.

Nezabudnite na kapacitu nádržky na vodu

Fungovanie tohto spotrebiča závisí od  použitia studenej vody alebo ľadu, čo znamená, že objem nádrže je kritickým a veľmi dôležitým faktorom. Kapacita tohto zásobníka určuje, ako často budete musieť dopĺňať vodu. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že čím väčší objem bude nádržka mať, tým dlhšie bude váš spotrebič v prevádzke. Pre menšie modely je objem až do 1 litra, zatiaľ čo výkonnejšie ochladzovače sa vyznačujú kapacitou nádržky až nad 7 litrov.

Prietok vzduchu je veľmi podstatný

Prietok sa v tomto prípade uvádza v m3/h. Pokiaľ by ste chceli vedieť, aký prietok by bolo pre vás najvhodnejšie zvoliť, v prvom rade musíte vedieť do akej veľkej miestnosti chcete tento spotrebič umiestniť. Pochopiteľne, že pri veľkých miestnostiach budete potrebovať spotrebič, ktorý má vyšší prietok vzduchu. Teda pokiaľ by ste chceli ten najlepší ochladzovač do väčšej miestnosti cca 50 m2, zaobstarajte si taký, ktorého prietok vzduchu je vyšší než 5000 m3/h.

Hlučnosť, ktorá vás nebude rušiť

Nakoľko sa určite očakáva, že budete tento spotrebič používať aj počas noci, musíte sa zamerať aj na tento faktor, aby vás ochladzovač nerušil. Takou potešujúcou správou je, že tento typ spotrebiča nie je až tak hlučný, a jeho hlučnosť sa pohybuje v rozmedzí od 25 dB až do cca 66 dB. Pre lepšie predstavenie, úroveň 25 dB predstavuje tikot náramkových hodiniek a 66 dB predstavuje hlučnú ulicu. Ak chcete to najlepšie čo trh ponúka, určite sa obzrite po takom ochladzovači, ktorého hlučnosť sa pohybuje na úrovni okolo tých 25 dB. Niektoré modely sú vybavené aj výbornou funkciou – nočný režim, kedy sa hlučnosť zníži na úplné minimum.

Sústreďte sa aj na hmotnosť a pohyblivosť

Hmotnosť ochladzovača ovplyvňuje jeho manipulovateľnosť, pričom je dôležité mať na pamäti, že táto hodnota zahŕňa aj hmotnosť prázdnej nádržky na vodu. Výhodou však je, že je ochladzovač vzduchu prenosný. Menšie modely sú zvyčajne ľahké, s hmotnosťou okolo 1,5 kg. Výkonnejšie bytové ochladzovače sa zvyčajne pohybujú v rozmedzí 6 až 10 kg, zatiaľ čo tie najvýkonnejšie môžu vážiť 20 kg alebo viac. Pri výbere ťažších modelov by sa mala venovať pozornosť mobilite, ktorú ovplyvňujú aj kvalita koliesok a možnosti uchopenia pomocou madla.

Pridané funkcie, ktoré vás určite potešia

Funkcie sú pridané hodnoty, ktoré z ochladzovača robia oveľa lepšieho pomocníka v domácnosti. Všetko závisí od typu, avšak medzi základné funkcie, ktorými môžu byť ochladzovače vybavené sú:

  • LED displej – ním sú vybavené drahšie modely. Slúži na to, aby vás informoval o nastavení ochladzovača.
  • Ohrev vzduchu – niektoré spotrebiče sú vybavené aj touto funkciou, ktorá vás poteší aj počas zimného obdobia.
  • 3v1 – modely, ktoré majú túto funkciu, vám poskytnú zvlhčovanie, ochladenie a taktiež aj čistenie vzduchu.
  • Ionizátor – sa nachádza v drahších modeloch a jeho úlohou je čistenie vzduchu od prachových častíc alebo iných škodlivín. Túto funkciu ocenia hlavne alergici.
  • Časovač – vďaka nemu môžete regulovať dĺžku chladenia podľa svojich potrieb. Táto funkcia ponúka nielen možnosť nastavenia automatického vypnutia, ale aj času, kedy chcete spotrebič zapnúť.
  • Ovládanie – drahšie modely môžu byť vybavené ovládaním na diaľku alebo dokonca aj ovládaním prostredníctvom Wi-Fi, cez aplikáciu priamo v telefóne.

 

Čítané: 1925 x