Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

3 rošty na posteľ – 3 faktory pohodlného a zdravého spania

Datum: 31.05.2023

Výber roštu a matraca je veľmi dôležitý. Ak nevyberiete správnu kombináciu, matrac sa rýchlo zničí. Zároveň je vhodná kombinácia roštu a matraca dôležitá pre pohodlie pri spaní.

3 rošty na posteľ – 3 faktory pohodlného a zdravého spania

Rošty na postele sa vyrábajú v troch prevedeniach a my vám poradíme, aký matrac na daný rošt kúpiť.

Pevná doska

V minulosti boli matrace podopierané len pevnou doskou. Kvalita matracov i dosky bola veľmi otázna. Na pevnej doske matrac rýchlo strácal tvar, tvorili sa na ňom preležané miesta a vytvárali iné deformácie. A je lepšie nevedieť, čo sa nachádzalo na spodnej strane matraca. Pevná doska neumožňuje žiadnu cirkuláciu vzduchu, čo znamená, že matrac vlhne. Vzniká pleseň a vo vnútri matraca sa vytvára aj živná pôda pre roztoče.

V súčasnosti sa s roštom vo forme pevnej dosky stretnete zriedkavo. Ak si predsa len kúpite posteľ s pevnou doskou, dbajte na to, aby bol matrac na doske pružinový. Pružinové matrace sú vzdušné a pružiny sa starajú o to, aby váha tela matrac nedeformovala. Postele s pevným roštom vyžadujú častejšiu údržbu. Matrace by ste mali pravidelne otáčať a raz za čas ich vetrať na balkóne.

Latkový rošt

Latkové rošty sa v mnohom podobajú pevným, ale majú jednu výhodu – medzi latkami sú vytvorené medzere umožňujúce prevetrávanie matraca. Keďže ide o pevné latky, matrac sa pod vplyvom váhy človeka začne deformovať. Latkové rošty by nemali používať ľudia s nadváhou. Rošty z latiek môžete použiť ako podklad do detských postelí.

V prípade, že sa rozhodnete pre latkový rošt, preverte hrúbku latiek, ktorá by mala byť aspoň 3 cm. Čím budú rozstupy medzi latkami menšie, tým lepšie. Eliminujete deformácie matraca. Na latkový rošt kúpte čo najvyšší matrac. Na latkový rošt môžete položiť pružinový matrac alebo investujte do matraca taštičkového.

Lamelový rošt

Lamelový rošt má všetko, čo má správny rošt mať. Je pružný, neničí matrac, je pohodlný na spanie, matrace prevetráva a umožňuje rozloženie váhy tela do celej dĺžky matraca i roštu. Z uvedených dôvodov sú lamelové rošty veľmi populárne nielen v e-shope matracentrum. Lamelové rošty sa dajú kúpiť v pevnom alebo polohovateľnom prevedení. Polohovanie je veľmi komfortné, ak v posteli radi čítate alebo z postele sledujete televíziu. Podobne ako u latkových roštoch si dávajte pozor na počet lamiel. Väčší počet znamená lepšie odpruženie, pevnosť a pohodlie.

Na lamelový rošt smiete položiť rôzne typy matracov. Preferované sú matrace z pamäťovej peny, ktoré sa dobre prispôsobujú zakriveniam tela. Veľmi komfortné sú latexové matrace ideálne pre ľudí s pohybovými problémami alebo alergikov.

 

 

Čítané: 2765 x