Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Kuchyňa v štýle Provence: francúzsky vidiek u vás doma

Datum: 27.11.2023

Premýšľate o tom, ako vdýchnuť vašej kuchyni nový život? Štýl Provence, inšpirovaný francúzskym vidiekom, je perfektnou voľbou pre vytvorenie útulnej a elegantnej atmosféry.

S jeho rustikálnym kúzlom a ľahkosťou prinesie do vášho domova pohodlie a štýl. Poďme sa pozrieť, ako môžete krok za krokom premeniť vašu kuchyňu na provensálsky raj.

Farby a materiály

Začnime pri základoch – farby a materiály. Štýl Provence sa vyznačuje použitím svetlých pastelových farieb. Premýšľajte o odtieňoch ako sú slonová kosť, svetlo modrá alebo žltá, ktoré pripomínajú slnko a levanduľu. Čo sa týka materiálov, drevo zohráva kľúčovú úlohu. Vhodné sú masívne drevené pracovné dosky, otvorené police alebo starší nábytok s patinou, ktorý dodá kuchyni osobitý charakter.

Nábytok a dekorácie

Voľba nábytku je zásadná. Ideálne sú jednoduché, ale elegantné kusy, ktoré pôsobia ľahko a vzdušne. Vhodné sú napríklad otvorené police na umiestnenie keramiky alebo sklenených dóz s korením. Dekorácie by mali byť decentné - keramické vázy, rustikálne drevené rámy, alebo vence z provensálskych bylín dodajú interiéru správny šmrnc.

Drez a kuchynská batéria

Pri zariaďovaní kuchyne v štýle Provence je dôležité zamerať svoju pozornosť na drez a kuchynské batérie. Ideálny drez by mal byť hlboký a robustný, ideálne keramický alebo z kameňa, ktorý podčiarkne rustikálny charakter kuchyne. Kuchynskú batériu vyberajte s ohľadom na praktickosť a design. Ideálne sú tradičné modely s keramickými prvkami alebo v antik štýle, ktoré doplnia celkový dojem.

Osvetlenie a textílie

Osvetlenie zohráva v provensálskom štýle kľúčovú úlohu. Výberom rustikálnej lampy alebo lustrov s kovanými detailmi nešliapnete vedľa. Pri textíliách stavte na prírodné materiály. Vzorované záclony, obrusy alebo obliečky na vankúše s tradičnými provensálskymi motívmi dodajú miestnosti teplú a pohodlnú atmosféru.

Keramika a doplnky

Keramika je typickým prvkom provensálskeho štýlu. Vyberajte ručne maľované taniere, misky a džbány s tradičnými motívmi. Nebojte sa tiež doplniť kuchyňu o starožitný riad, kovové držiaky na riad, alebo rustikálne košíky, ktoré pridajú autentický vidiecky nádych.

Zariadiť si kuchyňu v štýle Provence znamená vytvoriť priestor, ktorý je nielen krásny, ale aj praktický a pohodlný. S pravými materiálmi, farbami a dekoráciami môžete vytvoriť kuchyňu, v ktorej sa budete každý deň cítiť ako na dovolenke v srdci Francúzska.

Čítané: 1246 x