Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Oplatí sa v súčasnosti zakladať živnosť? Ktoré biznisy sú ziskové

Datum: 02.12.2020

V posledných mesiacov sa veľa ľudí ocitlo zo dňa na deň bez práce. Hľadanie novej môže byť nikdy nekončiacou misiou. Hlavne v prípade, že nechcete skončiť úplne mimo svojej odbornosti.

Riešením je otvorenie vlastnej živnosti. Napriek tomu, že v súčasnosti je podnikanie rizikom, dobrý nápad vám môže zarobiť peniaze.

Prečo začať podnikať

Začať podnikať je jednoduchšie, ako si myslíte. Dôležité je nájsť odvahu sa pustiť do niečoho nového. Ak ste si istí, že ovládate remeslo alebo máte dobrý nápad, neváhajte. Byť sám sebe pánom je na nezaplatenie. Sami si budete určovať hranicu medzi voľným časom a prácou. Nikoho nemusíte prosiť o dovolenku či chodiť na dlhé nudné porady. Energia vložená do práce sa vám vráti v ohodnotení, ktoré bude závisieť od vašej šikovnosti a zapálenia do práce. V prípade, že je podnikanie presne to, po čom túžite, stačí si založiť živnosť.

Ako si založiť živnosť

Založenie živnosti nie je nič zložité a pre isté živnosti nebudete potrebovať žiadne doklady okrem občianskeho preukazu. Dnes sú už systémy prepojené, nie je potrebné behať z jednej budovy do druhej. Všetko za vás vybaví živnostenský úrad. Pred návštevou živnostenského úradu si premyslite svoje obchodné meno, miesto podnikania a všetky činnosti, v ktorých chcete podnikať. Nezabudnite, že niektoré z nich sú viazané či remeselné a budete sa musieť pred ich schválením preukázať príslušnými dokumentmi (napríklad výučný list, potvrdenie o praxi atď.). Požiadať o živnosť môže každá bezúhonná fyzická osoba staršia ako 18 rokov. Na živnostenskom úrade v mieste svojho bydliska vyplníte žiadosť, zaplatíte správny poplatok a budete čakať na schválenie. Živnostenský úrad za vás vybaví potrebné dokumenty na daňovom úrade i v zdravotnej poisťovni. Podnikať môžete začať ihneď po ohlásení živnosti na živnostenskom úrade.

Biznisy, ktoré sa oplatia

Ovládate remeslo? V tomto prípade máte naozaj šťastie, pretože remeselníkov nikdy nie je dosť. Založiť si živnosť a robiť inštalatéra, elektrikára, hodinového manžela, kaderníčku či krajčírku sa vždy oplatí. Veď každý z vás pozná staré známe porekadlo, že remeslo má zlaté dno. Okrem toho sa v posledných rokoch zrodili nové „remeslá“, pomocou ktorých sa dá slušne zarobiť. Medzi mladšími ročníkmi je populárna profesia influencera. Ak máte na svojom instagramovom alebo facebookovom účte dostatok priaznivcov, môžete robiť reklamu firmám. Nejedna hviezdička zo showbiznisu si týmto spôsobom zarobila slušné peniaze. V prípade, že vlastníte kapitál na rozbehnutie donáškovej služby, budete taktiež rýchlo za vodou. Hlavne v súčasnom zvláštnom korona období. Podobný úspech by ste mohli zožať aj s e-shopom alebo predajom on-line kurzov rôzneho zamerania. Intelektuálne orientovaní ľudia so schopnosťou písať sa môžu uplatniť ako copywriteri, virtuálni asistenti alebo prekladatelia. Odborníci z IT oblasti nemusia pracovať pre korporátne firmy, môžu si založiť vlastnú a tvoriť web stránky či programovať. Možností je neúrekom. Platí však pravidlo, že úspešní môžete byť len v oblasti, ktorej naozaj rozumiete a v činnostiach, ktoré milujete.

 

 

Čítané: 2170 x