Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako zrušiť eseročku rýchlo a bez zbytočných nákladov

Datum: 10.01.2023

Podnikateľský plán môže stroskotať z rôznych príčin. Niekedy ani snaha, odhodlanie a dobrá prvotná myšlienka nepomôžu. Zrazu stojíte pred nepríjemnou situáciou, kedy je nutné vašu spoločnosť zrušiť.

Ako zrušiť eseročku rýchlo a bez zbytočných nákladov

Ako zrušiť eseročku rýchlo a bez zbytočných nákladov?

Založenie i zrušenie eseročky sa nezaobíde bez papierovačiek

Koniec firmy prebieha podobne ako jej začiatok. Pre založenie s.r.o. ste museli vypísať formuláre, zmluvy, prehlásenia. Administratíve a byrokracii sa nevyhnete ani pri zrušení eseročky. Zánik spoločnosti je možné realizovať tromi spôsobmi. Najjednoduchšie je, keď firmu predáte. Nejde síce o ready made s.r.o. s čistou históriou, ale aj o rozbehnuté spoločnosti je značný záujem. Ďalšími možnosťami zániku eseročky sú likvidácia a zlúčenie. Možno váhate, ktorý spôsob zániku využiť a stále dúfate, že založenie s.r.o. malo zmysel. Ak vám právnici a účtovníci poradia firmu zlikvidovať, zrušeniu sa asi nevyhnete. Aké sú rozdiely medzi jednotlivými spôsobmi zrušenia eseročky?

Tri spôsoby zrušenia a zániku eseročky

Predaj eseročky

Predaj eseročky je najmenej komplikovaný z dôvodu, že odkúpením a následným predajom s.r.o. sa zaoberajú špecializované firmy. Tieto firmy odkúpia všetky druhy eseročiek. V prípade, že je vaša spoločnosť zaťažená dlhmi, firma sa postará o veriteľov, likvidáciu dlhov i o konkurz eseročky.

Zlúčenie spoločností

Možnosťou, ako nefungujúcu firmu zlikvidovať, je zlúčenie, splynutie alebo rozdelenie spoločnosti. Tento spôsob zániku spoločnosti je možné zrealizovať  jedine v prípade, kedy vlastníte viac spoločností. Pripravte si však pevné nervy a právnikov. Zlúčenie spoločností môže trvať viac ako dva mesiace.

Likvidácia spoločnosti

Zlikvidovať je možné len eseročku, ktorá nemá nedoplatky na daňovom úrade a iné podlžnosti. Znamená to, že vaša spoločnosť nesmie mať viac dlhov ako majetku. Proces likvidácie s.r.o. v sebe zahŕňa mnohé úkony, napríklad vypracovanie uzávierky účtovníctva či zrušenie registrácie DPH. Kompletný výmaz z obchodného registra prebehne približne po troch mesiacoch od začiatku likvidácie.

 

 

 

Čítané: 2874 x