Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Vyskúšali sme založenie živnosti online

Datum: 06.03.2023

Zakladanie živnosti bolo v minulosti možné len papierovou formou, a to po vyplnení žiadosti na príslušnom okresnom úrade. V súčasnosti sa pomaly, ale iste administratíva a kontakty s úradmi presúvajú do virtuálneho sveta.

Vyskúšali sme založenie živnosti online

Niektoré možnosti sú ešte len v plienkach, ale je príjemné vybavovať úradné záležitosti z obývačky. My sme na vlastnej koži vyskúšali založenie živnosti cez portál slovensko.sk.

Malý, veľký krok pre podnikanie

Skoro každý začínajúci podnikateľ dá prednosť životnosti a až následne prejde na založenie s.r.o.. Otvorenie živnosti je oveľa jednoduchšie ako založenie s.r.o.. Na druhej strane je eseročka výhodná pre tých podnikateľov, ktorí majú vyššie zisky a potrebujú optimalizovať daňové zaťaženie. Eseročka je výhoda tiež z dôvodu menšieho rizika. Živnostník ručí za prípadné dlhy celým svojim majetkom t.j. aj súkromným. Majetok majiteľov s.r.o. je v bezpečí, keďže ručenie je limitované výškou firemného majetku. Ak v budúcnosti budete uvažovať o eseročke, môžete zvoliť najjednoduchšiu možnosť začiatku podnikania, a to kúpu už založenej spoločnosti ready made s.r.o..

Založenie živnosti s elektronickým podpisom

Občiansky preukaz s čipom

Na založenie živnosti online potrebujete občiansky preukaz s čipom. Ten vám vydá na základe žiadosti akékoľvek oddelenie dokladov policajného zboru. Pred vybavovaním eID si premyslite 3 bezpečnostné prvky, ktoré budete zadávať do systému. Ide o BOK kód – 6 číslic, PIN kód (6 číslic) a PUK kód (8 číslic). Zadávanie kódov je pod dohľadom pracovníka oddelenia dokladov, ktorý vám rád poradí. Pri preberaní dokladu dostanete do rúk všetky preverené kódy a čítačku čipov. Skvelé je, že občiansky i čítačka sú zdarma.

Online založenie živnosti

Na komunikáciu s úradmi musíte stiahnuť softvér. Kompletný softvér k čítačke je možné stiahnuť na stránke slovensko.sk. Po stiahnutí softvéru pripojíte čítačku do počítača a vložíte do nej eID. Automaticky sa načítajú všetky údaje. Na hlavnej stránke slovensko.sk vyberiete sekciu podnikateľ, začatie podnikania a registrácia živnosti. Elektronicky vyplníte formulár, kde okrem osobných údajov zvolíte vami preferované predmety podnikania. Predmety si vyberáte z elektronického zoznamu. Celý postup je intuitívny. Ihneď na druhý deň sme v elektronickej schránke našli oznámenie o akceptácii žiadosti a naše meno už figurovalo v živnostenskom registri.

 

 

Čítané: 2544 x